Vi flekser som aldrig før også i julen

31. dec 2013, 04:01
Danskerne er blevet fleksible med arbejdstiderne, og juletiden er ingen undtagelse.

Du skal kunne arbejde både i juleferien og i weekenderne, hvis du skal passe ind.

Fleksiblitet er blevet en afgørende faktor på det danske arbejdsmarked. Og noget tyder på, at danskerne har taget de selvbestemmende arbejdstider til sig.

"Der er flere, der står til rådighed for deres arbejdsgivere i ferien. Hvor det nu er blevet okay, at arbejdsgiveren må ringe til en, selvom man har fri," siger arbejdslivsforsker Helge Søndergaard Hviid, der er professor på Roskilde Universitet.

Det skyldes ifølge forskeren, at arbejdet fylder mere i vores liv, da vi har arbejdsmobilen og arbejdscomputeren med overalt, så distancen mellem job og fritid er blevet mindre.

Samtidig er flere jobs i dag blevet mere projektorienteret, og medarbejderne har fået mere ansvar for at løse de enkelte opgaver selvstændigt.

Det har fået mange medarbejdere at prioritere at arbejde til sent nogle dage, for at få projektet færdigt til tiden. Andre vælger at gå på arbejde på dage, hvor de fleste andre holder fir.

Det gælder blandt andet i julen. En ny undersøgelse blandt 1.639 medlemmer af HK Privat viser, at for eksempel laboranter, receptionister og tandlæge-assistenter er gode til at være fleksible med arbejdstiderne.

Hele 43 procent af medlemmerne har været på arbejde mellem jul og nytår.

"Jeg synes det er positivt at se, at vores medlemmer er med til at holde skruen i vandet, og jeg ser et tydeligt mønster af, at vores medlemmer er blevet mere fleksible over årene", siger Marianna Vind, der er næstformand i HK Privat.

Gælder over hele landet

Flekstiden har dog både gode og dårlige sider.

Mange ser det som et privilegium, at de kan få lov til at planlægge deres tid, og på den måde kan især børnefamilier planlægge det sådan, at den ene afleverer børnene om morgenen, hvor den anden så kan få tid til at hente.

På den negative side står, at grænserne for, hvornår man har fri, og hvornår man er på arbejde udviskes, fordi det ikke længere hedder 8-16.

Det er derfor ikke længere naturligt, hvornår man skal slappe af, og hvornår man skal arbejde. På den måde kommer arbejdet til at fylde mere i bevidstheden, også når man har fri.