Vi fandt en gang en levende fugl i en taske

27. jun 2011
Sexlegetøj, sakse og sjusser. Sidder du på job, kan du trøste dig med, at lufthavnen i København i øjeblikket er spækket med svedende turister, der står i kø. Denne uge er en af de mest travle hos sikkerhedskontrollen.

"Folk har alle mulige sjove ting med i håndbagagen. Vi er efterhånden vant til at se hvad som helst. Der var for eksempel en, der havde et sæt håndjern med lyserødt plys," siger Jane Thyge supervisor i Security i Københavns Lufthavn.

Netop nu er der højsæson i lufthavnen. Tusindvis af danskere flyver mod sydens sol. Og i modsætning til businessmænd, ved familierne ikke, hvad man må have med i håndbagagen. Derfor har sikkerhedskontrollen netop taget en familiesluse i brug, hvor personalet skal have lidt ekstra tålmodighed med at få folk igennem.

Det er imidlertid ikke her personalet finder sexlegetøj, selv om håndjernene faktisk lovligt kan gå gennem sikkerhedskontrollens strikse procedurer.

Levende fugl til røntgen

"Nej, men engang var der en levende fugl, der blev gennemlyst på båndet. Der blev jeg overrasket," siger Jane Thyge.

Fuglen blev pakket ud og kom forsvarligt med flyet. Og det er heldigvis ikke så tit, at der bliver fundet levende dyr.

I lufthavnen er det store morgenryk i gang. Der er mange mennesker linet op ved 16 forskellige sluser. Ved nummer 16 er det kun familier, der kan få lov til at passere.

Papirkuglekast til to point

"Vi glæder os så meget til at slippe væk og slappe af i Italien," fortæller en familie ivrigt, mens de står i kø. Den ene søn i familien betragter bjergtaget et computerskilt, der giver anvisninger til, hvordan man nemmest kommer gennem sikkerhedstjekket. Han begynder at kigge i sine egne lommer.

"Nogle gange er der nogen, der ikke forstår et eneste ord. Så må vi tale i billeder. Det hjælper skiltene også med," siger Jane Thyge.

Mens hun fortæller, er hun lige ved at blive ramt af en papirkugle, som en dame kaster mod en skraldespand fra køen.

"Det der gav kun to point," råber hun og vender sig om.

Medarbejdere får rejsefeber

For det handler om at være imødekommende og have en god kontakt til alle. Ellers er det umuligt at få en god arbejdsdag, mener Jane Thyge.

Nogle meter bag os står en håndfuld unge mennesker i neongrønt tøj og forsøger at dirigere folk ind i de rigtige køer.

"Det er et farligt sommerjob for mig. Jeg får så meget rejsefeber," siger 20-årige Michelle Jensen, der er en del af lufthavnens Green Team.

Mens hun snakker er der en lille dreng, der er ekstra ivrig for at komme med flyet.

"Så er der lige en røver, der løber under," siger Jane Thyge. Der er nemlig ingen, der undgår hendes falkeblik.

Drengen finder hurtigt sin mor igen. Den værste trafik fra morgenrykket er nu ved at være overstået. Og så kan personalet tage den lidt mere med ro, inden det næste ryk starter ved middagstid.