Chefredaktør: Vi er som snefnug i en lavine af usikkerhed

NK_i_1650_px
21. mar. 2020 11.00
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

Militærets lastbiler kørte ligene ud af Bergamo om natten.

Billeder optaget fra en mobiltelefon viser, hvordan kortegen kører afsted i de mennesketomme gader. Der er ikke kapacitet på byens krematorier. Antallet af døde er for mange. Det vokser for hurtigt, så kremering må ske i andre byer i det nordlige Italien.

Hvis nogen er i tvivl om, hvilken humanitær katastrofe corona-virussen udgør, skal man bare se billederne fra Bergamo. Italien har overgået Kina i antal døde. Det sydlige Europa har indført udgangsforbud - undtaget de allermest nødvendige ærinder til livets ophold. Alle de raske holder vejret og håber, at læger, sygeplejersker og andre sundhedsansatte kan følge med.

Disse horror-scener - som lægerne på hospitalet i Bergamo vel og mærke ønsker at hele verden SKAL SE - sætter diskussionen om lukning af vores grænser i et akademisk perspektiv.
Nicolai Kampmann

Se reportagen fra Sky News fra Bergamo. På byens bedste hospital ligger de smittede side om side, mens læger og sygeplejejersker i beskyttelsesdragter arbejder non stop for at holde folk i live. Ofte forgæves. Det er billeder, der ikke lige forlader en. Det er billeder, man skal blive "voksen af". Det er en kamp mod døden, vi i vores del af verden har været sorgløst forskånet for. Ikke mere.

Disse horror-scener - som lægerne på hospitalet i Bergamo vel og mærke ønsker at hele verden SKAL SE - sætter diskussionen om lukning af vores grænser i et akademisk perspektiv.

LÆS OGSÅ: Dennis Nørmark: Måske du skal overveje i disse dage, hvad du normalt laver på arbejdet?

Selvfølgelig skal vi også i en massiv krise, som vi står i, bevare demokratiske principper og turde udfordre magthavernes beslutninger. Men en diskussion om, hvorvidt der er et lægefagligt belæg versus et politisk belæg for at lukke grænserne, virker...ved siden af skiven.

Ikke kun fordi lægerne i Bergamo meget kraftigt råder lande til at lukke grænser ned for at inddæmme spredning. Eller fordi Mette Frederiksen åbent og uden tøven har taget det politiske ansvar for grænselukningen. Men især: Hvad er alternativet? Er der noget land, der med succes har ladet borgere rejse ind og ud af landet i dette scenarie?

De danske politikere har i den forgangne uge udvist en resolut forhandlingvilje- og evne, der er enorm opbakning til. Krisetider er samarbejdstider - på alle niveauer i vores samfund. Det er meget velgørende at opleve i en tid, hvor vi føler os som snefnug inde i en lavine af usikkerhed.

Alt ved corona-krisen er mod vores natur. Alligevel finder vi måder at være sammen på hver for sig. Vejfester med høj musik, hvor man står bag hver sin hæk. Fællessang fra altaner. Online møder, hvor vi taler, mødes og synger sammen - fysisk hver for sig.
Nicolai Kampmann

Vi rutsjer nedad uden at vide, hvornår vi rammer bunden af dalen. Vi har nære eller bekendte, der bliver syge. Flere og flere mister deres job. Mange andre sidder derhjemme og bæver for fremtiden. Vi styrter, mens foråret tager til uden for vores døre. Men vi må kun gå ud i begrænset omfang. Vi må ikke nyde forårets komme i selskabeligt lag. Sammen - skal være hver for sig.

Alt ved corona-krisen er mod vores natur. Alligevel finder vi måder at være sammen på hver for sig. Vejfester med høj musik, hvor man står bag hver sin hæk. Fællessang fra altaner. Online møder, hvor vi taler, mødes og synger sammen - fysisk hver for sig. Men vi finder stadig måder at finde sammenhold på.

Landets de facto overhoved - undskyld Mette og Margrethe! - Søren Brostrøm siger nu det, vi allesammen jo godt ved:

- Ud fra en epidemiteori kan vi ikke forvente, at det er overstået på et par uger. Det kan vi ikke, siger direktøren for Sundhedsstyrelsen til Politiken.

Hvilken politisk leder vil sidde den vurdering overhørig? En vurdering stort set alle andre eksperter deler. Dette varer mindst til påske. Mindst. At åbne op for skoler, daginstitutioner og samfundet bredt virker som en meget mere risikabel beslutning end at fortsætte nedlukningen.

Dag for dag taber vi tusindevis af job. Det er fandeme uhyggeligt, du! Især for de mange, der får en fyreseddel i hånden. Fuldstændig sagesløse. Man kan kun håbe, at det i øjeblikket stats-understøttede private erhvervsliv bruger den økonomiske respirator, politikerne har stillet til rådighed.

Måske kan vi få en mildere retorik, når politikerne igen får mulighed for at skændes om pension til Arne og den grønne omstilling. 
Nicolai Kampmann

Når vi holder op med at købe nyt, bestille varer og gå ud, så forsvinder masser af menneskers indkomstgrundlag. Det forsvinder hurtigt - mens udgifterne for virksomheder og for de enkelte består.

LÆS OGSÅ: En stærk og nødvendig pakke

Regeringen har trods alt fået forlænget sin levetid. Den radikale leder Morten Østergaard har truet regeringen med, at den må levere klima handinger senest den 5. juni - eller miste de radikales støtte. Den trussel er nu trukket noget i ørerne, må man forstå.

Det letter ikke Mette Frederiksens aktuelle udfordringer. Det hjælper ikke lægerne i Bergamo. Men måske kan vi få en mildere retorik, når politikerne igen får mulighed for at skændes om pension til Arne og den grønne omstilling. 

Lige foreløbig bliver det næppe.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].