Vi ejer alt for mange bankaktier

28. aug 2008
Danskerne har sat mere end en fjerdedel af deres samlede aktieinvesteringer i banker.

Danskerne er vilde med bankaktier. De nyeste tal fra Nationalbanken viser, at de danske husholdninger har mere end en fjerdedel af deres aktieinvesteringer i banker, selvom bankaktier kun udgør 13 procent af markedet.

Da Roskilde Bank først på ugen måtte melde konkurs, var størstedelen af de 33.000 aktionærer, der tilsammen mistede i omegnen af en milliard kroner, helt almindelige bankkunder.

Køber det vi kender

»Hvis der skal komme noget godt ud af sagen om Roskilde Bank, vil det være, hvis folk får øjnene op for, at de skal sprede deres aktieinvesteringer og dermed deres risiko,« lyder det nu fra lektor ved Århus Handelshøjskole Jan Bartholdy.

»Jeg vidste godt, at de danske husholdningers købte mange bankaktier, men jeg er overrasket over, at tallet er så højt. Problemet er jo, at du har en højere risiko for at miste pengene under en finansiel krise,« siger han.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Jan Bartholdy mener, at danskernes begejstring for bankaktier skyldes en kombination af bankrådgivere, som har været villige til at anbefale og låne til køb af aktierne, og at man får følelsen af at støtte lokalområdet, hvis man investerer i den lokale bank.

»Men det skyldes især det psykologiske, når du står i banken og ser navnet foran dig. Så er der en psykologisk effekt, der gør, at du foretrækker at købe aktier i noget, du tror, du kender,« forklarer han.

Tal viser, at danskerne købte for 200 millioner kroner bankaktier i juli 2008, hvor aktierne tabte i værdi.

Ekstra sårbar

Direktør for Dansk Aktionærforening, Charlotte Lindholm, mener, at der har været en tendens til at se bankaktier som meget sikre, hvilket bankerne selv har bidraget til.

»Men danskerne skal vænne sig til, at bankaktier ikke er mere sikre end andre,« siger hun og understreger, at andelen af danskernes aktieinvesteringer i banker er for høj.

Hos Forbrugerrådet mener man, at der bør lovgives om bankernes mulighed for at sælge egne aktier. Økonom i Forbrugerrådet Carsten Huldum understreger, at man som forbruger er ekstra sårbar, hvis man har alle sine aktier placeret i blot én bank.

»Mange bør overveje, om de skal sprede deres investeringer til flere steder. Man skal altid være bekymret, hvis man har flere aktier i en enkelt virksomhed, end man er villig til at tabe.«

faktaboks

Gode råd til aktieinvestering

Det er aldrig en god idé at investere for meget ét sted, hverken i en stor eller lille virksomhed

Forbrugerrådet anbefaler, at man højest køber for 25.000 kroner aktier i én virksomhed

Spred investeringerne på tværs af industrier og lande

 

Fakta om det danske aktiemarked

Husholdningers andel af bankaktier:
47 milliarder kroner (28 procent)

Danske husholdningers aktieinvesteringer:
197 milliarder kroner

Aktiemarkedet i alt:
1.236 milliarder kroner

Bankernes andel heraf:
164 milliarder kroner (13 procent)

Kilde: Nationalbankens Værdipapirstatistik (tallene er for alle vp-registrerede, børsnoterede aktier i juli 2008)