Der bliver talt en del om politik, når Jeanne Steen Christensen svinger saksen i sin salon i Taastrup. Foto: Foto: Lars Granerud

Oprør fra frisørsalonen: - Politikerne lover jo kun ting, fordi der er valg

29. maj 2019, 14:32
Der bliver snakket politik dagen lang i Jeanne Steen Christensens salon i Taastrup. Både kunder og frisører er optaget af det virvar af dyre løfter, som politikerne disker op med i valgkampen.

Man spejder forgæves efter plakater med politikerportætter og friske paroler på hovedgaden i Taastrup vest for København. Gadens lakerede lygtepæle tåler nemlig ikke, at der bliver hængt plakater på dem.

LÆS OGSÅ: Paludans bror advarer i ny video: Stem ikke på Rasmus

Men i det øjeblik man træder ind hos frisør Steen på hovedgaden, går snakken ivrigt om valgkampen og det væld af løfter, som politikerne lufter hver eneste dag.  I vinduet står et landkort og små souvenirs fra hele verden, som ejeren af salonen. Jeanne Steen Christensen, har sat op. En 'fred på jord'-udstilling, som hun håber vil få folk til at huske på, at 'vi alle er del af et stort fællesskab,' før krydset sættes på stemmesedlen.

Men efter flere uger fyldt med nye politiker-løfter om velfærd, skiftende holdninger til asylsøgeres madlavning på udrejsecenter Sjælsmark og det ene klima-forslag efter det andet, har Åse Hass Christensen, der arbejder som frisør i salonen, fået nok.

LÆS OGSÅ: 23-årig lærling til Løkke og Mette F: I ville ikke klare en uge i mit job

- Det er gyseligt i år. Politikerne bliver bare ved og ved med at snakke, men de lover jo kun ting, fordi der er valg, og hvorfor begynder de først på det, når der er valg? Hvor var alle de penge og al den velfærd de seneste fire år. Det vil jeg bare gerne vide, siger Åse Hass Christensen.

Kunden i frisørstolen fortæller om sin mor på 99 år, der ikke har kunnet få en plejehjemsplads. Derfor klinger det hult, synes hun, når Dansk Folkeparti lige pludselig vil love plejehjemspladser til alle over 80. Både kunde og frisør mener, at næsten ingen politikere er til at stole på.

Åse Hass Christensen mener, at politikerne tænker for meget på magt og få lidt på at forandre verden.

- Bare se på Anders Samuelsen (LA),  som talte stolpe op og stolpe ned om skattelettelser, og hvad skete der så, da han fik en ministerpost? Så var de pludselig ikke så vigtige, siger Åse Hass Christensen, der også er kritisk over for politikernes lønninger og pensioner.

Frisøren lover, at det ville være det første, hun ville kaste sig over, hvis hun blev politiker.

- Ville I ikke alle stemme på mig, spørger Åse Hass Christensen ud i den travle salon og får alle i salonen til at grine.

Artiklen forsætter under billedet

Frisør Steens såkaldte "Fred på jord"-udstilling i anledningen af valget

Hvor fandt han 69 millioner?

Ved et lille cafebord ved døren sidder Åse Hass Christensens mand og drikker kaffe, mens han læser B.T. Per Hass Christensen er enig med sin kone i, at politikerne er lover rigeligt og fremhæver på Lars Løkke Rasmussens (V) nyeste velfærdsløfte.

- Hvordan har han pludselig fundet 69 milliarder kroner? Hvorfor kunne han ikke finde de penge til velfærd før valget? De lover og lover allesammen, men kommer det til at gøre en forskel for nogle af os, spørger han.

Per Hass Christensen, der er pensioneret murer, er glad for, at debatten om nedslidning fylder i den aktuelle valgkamp.   

- Det er dejligt, der endelig er kommet lidt fokus på det. Jeg har fået to rygoperationer og vill gerne have efteruddannet mig til bygningsingeniør, men det kunne jeg ikke, fordi jeg ikke havde en niende klasses eksamen. Derfor håber jeg, den næste generation får bedre muligheder, end jeg havde, siger Per Hass Christensen.

Klima er for de unge

Den yngste frisør i salonen er den 24-årige lærling, Cecillie Jakobsen, som ikke er tvivl om, hvad der kommer til at bestemme, hvor hun sætter sit krydst den 5. juni.

- Klima er det vigtigste. Alle andre emner er ligegyldige, hvis vi ikke har en klode, siger Cecilie Jakobsen, men hun holder pause i baglokalet.

Cecillie Jakobsen fremhæver klimaet som en vigtigt tema under valgkampen. Foto: Lars Granerud

Cecillie Jakobsen bringer tit klima-sagen på banen, når hun taler med kunderne, men hun kan godt mærke, at det ikke er lige så vigtigt for alle.

- Jeg går nok mere op i det end flere af de ældre, men jeg har jo også mere tid på denne klode. Jeg vil også gerne have børn på et tidspunkt, og de skal jo også have en god fremtid, og der skal være en verden til dem, siger frisøreleven.

Klimaet er også det vigtigste emne for Julie Manom, der har fundet vej til salonen med sin tre-årige søn Aggel, der skal klippes. Det er netop på grund af sønnen, at hun er så optaget af klimaet.

- Jeg ved ikke på hvilken side af midten, jeg kommer til sætte mit kryds, men det bliver på dem, der mest konkret og sagligt kan overbevise mig om, at de vil redde klimaet, siger hun.

Og det er ikke let at finde ud af, mener Julie Manom. Mange politikere er for tvetydige i deres klimaforslag,  og det er frustrerende, at der er så mange forskellige løfter i luften, mener hun.

- Nogle kalder på flyafgift andre på rabatter på økologisk mad. Det er jo bare småområder, så jeg synes, det kan være lidt svært lige at hitte hoved og hale i, siger Julie Manom.

LÆS OGSÅ: Pia K.: Det er det vildeste valg nogensinde

En politiker, som de alle er blevet trætte af i salonen, er Stram Kurs´formand, Rasmus Paludan. Julie Manom synes, at han fylder for meget:

- Jeg er træt af at høre ham, og jeg synes, det er decideret ærgerligt, at han får taletid. For mig er han overhovedet ikke interessant, siger hun.

Også ejeren af salonen, Jeanne Steen Christensen, mener, at Rasmus Paludan har fyldt meget, siden valget blev udskrevet.

- Vi har snakket meget om ham, og det er mange gode snakke, man kan have om hans skøre påfund. Men alle de nye partier har fyldt meget. Jeg føler, at der er kommet et opbrud i dansk politik. Vi har i hvert fald aldrig snakket så meget om det, som vi gør i dag, siger hun.