Vi arbejder mindre end for ti år siden

26. jun 2012
Vi siger, vi arbejder 39 timer, men reelt bliver det kun til 33 timer på en uge

Ny undersøgelse fra Rockwool Fonden kaster bombe i diskussionen om, hvor meget mere vi skal arbejde.

Den viser nemlig, at den reelle arbejdstid faldt med over en time i perioden 2001-2009.

Samtidig fik vi selv den opfattelse i de otte år, at vi arbejdede mere og mere.

Virkeligheden er, at tror vi arbejder 39 timer, men reelt er det bare 33 timer om ugen

Rockwool Fondens Forskningsenhed har spurgt godt 7075 voksne, hvor meget de arbejder og samtidig ladet dem registrere, hvad de lavede døgnet rundt i ti minutters intervaller.

I snit svarer personerne, at de arbejder lidt over 39 timer om ugen. Men tidsregistreringen viser, at de faktisk kun arbejder 33,2. Seks timer mindre end de siger.

I 2001 lavede RockwoolFonden den samme optælling. Da overdrev deltagerne kun med tre timer. De mente, de arbejdede knapt 38 timer, mens det i virkeligheden var 34,5.

Dermed er vores gennemsnitlige arbejdstid faktisk faldet med over en time.

Noget af forklaringen er ifølge Rockwool Fonden, at vi glemmer, vi havde barn syg mandag, var til tandlæge onsdag og gik tidligt fredag.

Men hvorfor overdrivelsen af eget arbejde er steget fra tre til seks timer på otte år, viser undersøgelsen ikke.

”Der er masser af paradokser, men få forklaringer. Det kunne være, at arbejdsintensiteten er blevet så høj, at på et tidspunkt kan man ikke mere og må gå. Men hvis det er sådan, så skulle flere vel være stressede, og det viser undersøgelsen ikke,” siger Jens Bonke, seniorforsker fra Rockwool Fondens Forskningsenhed.

Flere stressede

Einar Baldursson er arbejdspsykolog på Aalborg Universitet. Han mener, at resultatet netop kan skyldes stigningen i antallet af stressede.

"Jeg foretrækker at se på Statens Institut for Folkesundhed, der opgjorde, at antallet af stressede steg fra 8,7 til 12,6 procent fra 2005-2010. Stress medfører, at det føles som om, der er flere minutter per time," siger han.

Einar Baldursson mener, at noget af forklaringen på forskellen mellem den reelle arbejdstid og den tid, vi siger vi arbejder, kan skyldes den måde, hjernen fungerer på, når vi arbejder under pres.

”I situationen tikker den indre klokke hurtigere, så det føles som om, du faktisk har brugt mere tid, end du har. Når så arbejdsopgaven er overstået og man skal registrere, hvor lang tid man har brugt, så husker man det som til gengæld kortere, end det faktisk var,” siger Einar Baldursson.

Rockwool Fonden peger på, at faldet i den faktiske arbejdstid kaster nyt lys over den svage BNP-vækst i Danmark de sidste mange år. Måske er det så enkelt, at vi bare arbejder mindre end vi gjorde tidligere.