Tæt på verden: Verdens farligste lande for kvinder

17. jun 2011, 10:22
Millioner af kvinder i verden er hver dag ofre for en barsk hverdag. Men helt galt går det i fem lande, som er verdens farligste for kvinder.

Verdens farligste sted at være kvinde er Afghanistan. Her kan omkring 9 ud af ti kvinder ikke læse. Hver 11. kvinde dør i barselsengen. Og tre ud af fire kvinder er i tvangsægteskaber.

Det viser en ny rapport fra Thomson-Retuers Foundation. Den er lavet af en række internationale eksperter, som har analyseret kvinders vilkår rundt omkring i verden.

Udsat for værre farer end voldtægt

Konklusionen er, at kvinderne lider mest i Afghanistan, DR Congo, Pakistan, Indien and Somalia. Af forskellige grunde.

  • I Afghanistan er volden overalt og kvinders rettigheder, samt deres adgang til læger og uddannelse er helt i bund.
  • I Congo bliver 1.152 kvinder voldtaget om dagen, og ingen kvinder har ret til at skrive under på juridiske dokumenter.
  • I Pakistan er 90 procent af alle gifte kvinder udsat for hustruvold, og mere en 1.000 kvinder myrdes i æresdrab.
  • I Indien er 50 millioner pigefostre dræbt i de sidste århundrede, fordi folk hellere vil have drenge, og mere end 100 millioner piger bliver solgt.
  • I Somalia udsættes 95 procent af alle pige mellem 4 og 11 år for at blive omskåret (for eksempel skæres klitoris og ydre kønslæber af).

Men rapporten viser også, hvad der måske er mere opsigtsvækkende, at kvinder er udsat for farer langt ud over - og langt mere subtil – end selvmordsbombere på en markedsplads i Kabul eller systematisk voldtægt i landsbyer i det østlige Congo.

Mangler desperat uddannelse

I Afghanistan for eksempel er ikke-seksuel vold og manglende uddannelse og lægehjælp større trusler mod kvinder end krigen, der fortsætter med at hærge landet.

Når kvinder og piger får lov til at udtrykke sig, nævner de problemer som ”vi kan ikke gå i skole," ”vi kan ikke tjene penge nok til vores familier,” og ”vi har ikke adgang til en læge, enten fordi vores mand ikke vil tillade os, eller fordi der ikke er nogen.”

”Ofte repræsenterer disse mere oversete problemer de største farer, navnlig på langt sigt," siger Elisabeth Roesch, som arbejder med kønsbaseret vold i  International Rescue Committee i Washington.

Fatale konsekvenser

Manglende uddannelse, for eksempel, kan synes relativt godartet i forhold til voldtægt og hustruvold, men ingen uddannelse har barske, nogle gange endda fatale, konsekvenser:

Tænk blot på en kvinde, der ikke kan læse notitsen i en medicinpakke og giver sit barn for meget medicin. En kvinder, der bliver snydt på markedet, fordi hun ikke kan regne. En kvinde, der ikke kender til sine rettigheder osv.

Skole betyder overlevelse

Når piger går i skole viser research, at de gifter sig senere, og har færre og sundere børn.

Hvis en afrikansk mor har gået fem år i skole, har hendes barn 40 procent bedre chance for at overleve, indtil det er 5 år.

Ifølge FN organisationen UNESCO kan omkring 637 millioner kvinder i verden hverken læse eller skriver. Det svarer til to ud af tre af verdens analfabeter.

Cirka halvdelen af alle kvinder i udviklingslandene kan ikke læse og skrive.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.