Tæt på verden: Verdens farligste land vil afskaffe 112

18. feb 2013, 13:00
Honduras har ikke råd til sikkerhed for borgerne. Overvågningskameraer sparet væk efter de optog et dobbeltdrab på åben gade.

Rygterne svirrer og det forlyder, at Honduras i den nærmeste fremtid må leve uden deres nødtelefon svarende til EU’s 1-1-2. Sikkerhedskameraer i Honduras hovedstad er allerede blevet lukket, fordi staten ikke har betalt det sikkerhedsfirma, der administrerede overvågningen, skriver InSightCrime.

Det er landets Sikkerhedsminister, Pompeyo Bonilla, der skal have sagt at nødopkaldslinjen er det næste, der kan komme til at ryge.

Statskassen mangler at betale sikkerhedsfirmaet mere end 5 millioner dollars. Honduras havde ved udgangen af 2012 en rekord stor offentlig gæld, skriver La Prensa. Det frygtes at store dele af statens budget er brugt til valgkamp sidste efterår, skriver InSightCrime.

I de tre år Honduras præsident Porfirio Lobo har siddet på magten, er antaller er mord kun steget. I gennemsnit er 18 personer blevet dræbt om dagen i de seneste tre år. Det er altså tæt på at en person er blevet myrdet i timen, i et land der trods alt kun har en befolkning på omkring 7 millioner.

Dobbeltdrab

Lukningen af overvågningskameraerne i januar 2012 kommer ovenpå en lækket video af en likvidering af to unge mænd. Et kameraøje i bydelen Comayaguela, der udgør den ene halvdel af Honduras hovedstad, indfangede, hvordan otte mænd likviderede to unge mænd på åben gade.

videoen ses hvordan fem studerende bliver passet op af to biler, hvorfra der hopper 8 mennesker ud. To af de studerende når at flygte, en bliver såret og to bliver skudt direkte i baghovedet. Den ene af de to dør på stedet, imens den anden dør på vej til hospitalet.

Politiet har siden hen været mere interesseret i, hvem der lækkede overvågningsvideoen til avisen El Heraldo, og ikke i hvem der stod bag likvideringerne.

Rekord i drab

Honduras har år efter år formået, at slå sin egen rekord i begåede mord per år. En rapport lavet af The Violence Observatory på UNAH universitetet viser at Honduras’ befolkning endnu engang kan bryste sig af denne rekord med over 7.000 mord i år 2012, skriver InSightCrime.

Der blev i 2012 dræbt 68 flere personer end året før. Avisen La Prensa mener at vide, at det er et stigende befolkningtal, der kan forklare, hvorfor landet er gået fra at have 86,5 antal myrdede per 100.000 indbyggere i 2011 til kun 85,5 i 2012.

Desuden indtager Honduras både første- og fjerdepladsen over de farligste byer i verden, med San Pedro Sula på førstepladsen og Distrito Central på fjerdepladsen, viser en ny undersøgelse fra den mexicanske overvågningsgruppe for offentlig sikkerhed og kriminel retfærdighed (Consejo Ciudadano para la Seguridad Pública y la Justicia Penal).

Det er andet år i træk at San Pedro Sula får titlen, som verdens farligste by, skriver InSightCrime.

At Honduras har en høj mordrate er som sagt ikke noget nyt, og landet er kåret som et af verdens farligste af FN’s særlige sektion for kriminalitet, UNODC.

Artiklen er skrevet af Kiki Hynding Hansen og Dan Larsen, verdensnyt.dk.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.