Tæt på verden: Verdens farligste fusion er en realitet

14. feb 2012
Bin Ladens alQaeda fusionerer med somaliske alShabab. Vil bekæmpe Syriens Assad.

Der var fest i dele af Somalia hovedstad Mogadishu mandag efter den militante islamitiske gruppe al-Shabab nu kunne anse sig selv som en filial af den internationale terrorgruppe al-Qaeda, ansvarlig for destruktionen af the World Trade Center i New York City den 11. september 2001.

Al-Shabab er frygtet i Somalia og berygtet for sin strenge kontrol med størstedelen af det tørkeramte land. Tusinder er døde, fordi gruppen fordriver hjælpeorganisationer og forhindrer fødevarer at komme frem til de ramte.

Fra nu af modtager al-Shabab ordrer fra al-Qaeda, sagde gruppens leder i en fælles video med sin nye partner.

Somalias svøbe

Ved festligheden mandag i Mogadishu var adskillige hundrede mennesker mødt op for at høre på stolte taler. I en snes år har Somalia været splittet på grund af de islamitiske styrker, der ønsker en anden statsform.

Det siddende styre i Somalia er garanteret af FN, men har så godt som ingen reel magt. Al-Shabab er stærke ude i landområderne selv en nabolandene Kenya, Uganda, Burundi og Etiopien alle har kamptropper i landet for at nedkæmpe islamisterne. Nogle analytikere mener, at al-Shabab er under stort militært pres.

At gå sammen med al-Qaeda virker sært på observatører, fordi gruppen dermed fraskriver sig muligheden for at indgå en fredsaftale med den vestligt støttede regering og fastholde en del af magten i landet.

Betydning uklar

Fusionen mellem de to grupper, der allerede er kendt for et vist samarbejde og ideologisk lighed, blev annonceret sidste uge af al-Qaedaleder Ayman al-Sawahri.

Debatten internationalt beskæftiger sig med, om fusionen mellem de to grupper er et tegn på svaghed eller det modsatte. Ganske vidst er det, at al-Qaeda indtil lørdag har været tavs om det såkaldte arabiske forår.

Al-Qaeadas leder kom da med en udtalelse om, at præsident Bashar al-Assad i Syrien burde nedkæmpes. I en video opfordrede han aktivister i nabolandene Libanon, Jordan og Tyrkiet til jihad (hellig krig) imod Assads styre.

I henhold til BBCs sikkerhedsekspert skulle der kun være ca. 200 udenlandske jihadister i Somalia, hvoraf en fjerdedel skulle komme fra Storbrittanien. På sin side har al-Qaeda brug for nye våbenføre mænd, idet gruppen har været udsat for mandefald efter mange amerikanske angreb.

Al-Qaeda har også brug for en sag at kæmpe for. Syrien er nu i fokus. Mange af deres medlemmer er tidligere fængslet og tortureret af Assad-styret.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.