Tæt på verden: Verbale stinkbomber i Sikkerhedsrådet

5. okt 2011
Dobbeltveto i FN om konflikten i Syrien. Stor international uenighed.

Fronterne i FNs Sikkerhedsråd er trukket særdeles hårdt op, når det drejer sig om Syrien. Tirsdag gik de to fronter løs på hinanden, og Syrien kylede verbale stinkbomber tilbage mod sine anklagere.

Sikkerhedsrådet er opfundet til at løse internationale konflikter, men når det drejer sig om Syrien, er ikke engang tonen fredsommelig.

Afstemningen tirsdag om en europæisk fordømmelse af 2.600 drab på civile de sidste seks måneder førte til vetoer og udvandringer.

Lokale opgørelser går højere end FNs. Menneskerettighedsorganisationer i Syrien mener, at 3.600 er dræbt, 30.000 arresteret, hvoraf 13.00 stadig er fængslet.

Rådsmødet var et usædvanligt eksempel på diplomatisk sniksnak og verbalt håndgemæng. Forslaget til en resolution har ellers været gennem mange omskrivninger de seneste dage.

Resolutionen

De europæiske medlemmer Storbritannien, Tyskland, Portugal og Frankrig stod bag fordømmelsen af Syriens overgreb på sin egen befolkning støttet af Bosnien, Colombia, Gabon, Nigeria og USA. Med i resolutionen var en trussel om sanktioner imod Syrien.

Rusland og Kina ville slet ikke være med til at diskutere en løsning for Syrien ad den foreslåede vej. Det er første gang siden 2008, at begge lande har brugt veto samtidig.

Kinas ambassadør sagde, at man er ”meget bekymret over udviklingen i situationen”.

Men Kina håber også, at ”Syriens regering vil indføre relevante reformer. Det er Kinas håb at se en snarlig syrisk inspireret politisk process med inkludering af oppositionen for at lette situationen så hurtigt som muligt,” rapporterer det kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

Kina mener også, at ”verdenssamfundet skal bidrage konstruktivt hertil. Sanktioner eller trusler om sådanne vil bare gøre det hele værre.”

Frankrig mente, at vetoerne var en ”afvisning af det arabiske forårs bevægelse imod frihed og demokrati”. I øvrigt fremhævede Frankrig de lande, der var imod den ”blodtørstige” undertrykkelse.

[pagebreak]Total uenighed

Russerne, der har militærbaser hos sin syriske allierede og tjener tre gode milliarder dollars på at sælge våben til styret, har en ganske anden tilgang til løsning af konflikten end foreslået af de fire europæiske medlemslande. Ambassadøren sagde, ”at forslaget var baseret på en konfrontativ holdning.”

Russerne ønsker en national dialog i Syrien og erklærer sig som ”ikke-tilhængere af Assads styre” og dets vold imod borgerne i fredelige demonstrationer.

Ikke overraskende afviste Rusland USAs anklage mod begge veto-lande om, at de ”bare var ude på at sælge våben”. Det europæiske resolutionsforslag handlede netop om en øjeblikkelig våbenembargo imod Syrien.

USA erklærede sig oprørt over Sikkerhedsrådets manglende evne til at gøre noget ved en moralsk hasteudfordring, der er en ”trussel imod regional fred og sikkerhed.”

Syrien tog ordet

Syriens ambassadør valgte at se stort på diplomatisk etikette, da han som den sidste fik ordet i rådet.

Han anklagede forslagsstillerne (altså de europæiske lande og USA) for at ”ville blande sig i syriske forhold under dække af beskyldninger om overgreb på menneskerettigheder og for at beskytte civile, når de udmærket ved, at demonstranterne er terrorrister ... sponseret og huset af disse lande.”

”Respekt er vigtigere end magt,” sagde ambassadøren. ”Disse sponsorer af resolutionen har mistet respekten, og nu forsøger de sig med magt, fordi ingen i denne organisation respekterer dem mere.”

”De underminerer international lov og de fører hele verden ind i en ny kolonitid med militære eventyr, der er dømt til at mislykkes.”

Ørefigen

Både briterne og amerikanerne udvandrede i protest imod ambassadørens skarpe salver, der blandt andet omfattede anklager imod USA for at deltage i folkemord gennem sin støtte til Israel i FN.

Amerikanerne er voldsomt sure over Ruslands veto og USAs ambassadør kalde det ”et slag i ansigtet.”

Russerne accepterede en resolution imod Gaddafis styre, men mener vestlige lande (inkl. Danmark) har overtrådt deres mandat ved angrebene imod styret. Rusland advarer imod et lignende forsøg på at styrte Assad-styret, rapporterer Business Week.

I øvrigt udlod medlemmerne Brasilien, Libanon, Sydafrika og Indien at stemme.Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.