Chefredaktør: Venstre ved man ikke, hvor man har

NK_i_1650_px
17. dec. 2020 14.00
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

17.9 procent af stemmerne.

Det er ifølge Berlingskes vægtede barometer den aktuelle opbakning til Venstre, der ved valget i juni 2019 fik 23.4 procent af stemmerne.

Denne uge har budt på meget alvorlig kritik af næstformand Inger Støjberg. Flere partier og jurister er sikre på, at hun kan eller bør stilles for en rigsret på baggrund af vildledning af Ombudsmanden og Folketinget samt en bevidst ulovlig administration af hendes ulovlige instruks fra 2016 om, at alle asylpar, hvor den ene var mindreårig, uden undtagelse skulle adskilles

Venstre står udenfor politi-forliget, fordi det efter samme Støjbergs vurdering indebærer et brud med skattestoppet. Venstre er med i en grøn skattereform, men ikke med i en aftale om el-biler.

Jakob Ellemann-Jensen ville først støtte regeringens plan om at pande alle mink i Danmark ned. Så ville han ikke, og nu skal det mulige lovbrud undersøges til bunds og statskassen åbne sluserne for erstatning til de plagede minkavlere.

Lars Løkke sejler rundt med et tv-crew et sted ude i Atlanten. Det synes som om, at Venstres politik uden den forhenværende formand også er på en chance-sejlads.

Et åbenlyst problem og spørgsmål er fortsat: Hvad vil Jakob Ellemann-Jensen være formand for? Hvad skal Venstre under hans ledelse, hvilken fællesmængde kan han samle for at fremstå som en seriøs udfordrer til Mette Frederiksen?
Nicolai Kampmann

Et åbenlyst problem og spørgsmål er fortsat: Hvad vil Jakob Ellemann-Jensen være formand for? Hvad skal Venstre under hans ledelse? Hvilken fællesmængde kan han samle i blå blok for at fremstå som en seriøs udfordrer til Mette Frederiksen?

Hvorvidt Jakob Elleman-Jensen efter 15 måneder i stolen virkelig bestemmer - eller om Inger Støjbergs stærke position i det jyske bagland påvirker beslutningerne en del, synes ikke glasklart. Dertil kommer den såkaldte "L-bande" (Sophie Løhde, Troels Lund og Karsten Lauritzen), der på Christiansborg opleves som en magtfuld trio. Og hvor især Troels Lund Poulsen tager affære i forskellige sager.

I et nyligt interview med Altinget fortalte Jakob Ellemann, at "jeg har haft svært ved at finde mig selv i den her rolle. Jeg har haft lederjob i det civile og i Forsvaret og været chef for en masse mennesker, men dels er politik noget andet, og dels er topledelse bare noget andet. At være nummer 1 er fuldstændig usammenligneligt med ledelse i enhver anden sammenhæng.”

LÆS OGSÅ: Chefredaktør: Barsk tone får ikke oppositionen tilbage i kampen

I dagens Berlingske skitseres Venstres problemer og partiets vægelsind. Den politiske kommentator og mangeårige rådgiver for Anders Fogh Rasmussen, Michael Kristiansen, konstaterer, at ikke engang regeringens uheldige minksag har givet formand eller parti momentum. Trods store klapsalver ved valget på landsmødet i 2019, fremstår makkerskabet i toppen mellem Ellemann og Støjberg skævt:

Der kan godt markeres andre synspunkter samtidig med, at man er i "træningslejr" for at udvikle egen politik. Hvis den træning foregår i Danmarks største, borgerlige parti, foregår det i stor hemmelighed.
Nicolai Kampmann

- Det skulle være en fordel for Venstre. De skulle være et uslåeligt makkerpar. Men i praksis har det bare vist sig, at det ikke fungerer. Det fungerer simpelthen ikke, vurderer Michael Kristiansen.

5.5 procentpoint.

Det er så meget, Venstre er gået tilbage i målingerne siden valget. 5.5 procentpoint er så meget Socialdemokratiet er gået frem siden valget. I politik går det - ligesom i showbiz - op og ned. Men dagsform og opfattelsen i befolkningen betyder vældig meget.

Det er ikke svært at se, hvad Mette Frederiksen vil. Det sidste år har det ret meget givet sig selv: At passe på danskerne og holde samfundet oppe i en meget kritisk pandemi-fase. Som langt fra er forbi.

Det er meget vanskeligt for Jakob Ellemann i en national krise at være for meget modstander. Men der kan godt markeres andre synspunkter samtidig med, at man er i "træningslejr" for at udvikle egen politik. Hvis den træning foregår i Danmarks største, borgerlige parti, foregår det i stor hemmelighed.

Venstre ved vi ikke, hvor vi har lige nu. Der er noget at tænke over i de nedlukkede jule- og nytårsdage.

LÆS OGSÅ: Chefredaktør: Regeringen må ikke glemme at hæve dagpengene

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].