Venstre: S og SF skræmmer unge fra uddannelse

2. sep 2011
10.000 eller 3.000? Opposition overdriver praktikmangel i valgkampen, siger DA. Snup en tudekiks, siger Socialdemokraterne.

S og SF overdriver mangelen på praktikpladser. Og i deres iver efter at kapre stemmer skræmmer oppositionen unge væk fra erhvervsuddannelserne.

Sådan lyder kritikken fra Undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V), efter at Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er gået i rette med oppositionens påstand om, at 10.000 unge mangler praktikplads.

"Faktuelt er det helt forkert. Det er en massiv overdrivelse, som er med til at gøre unge mennesker i tvivl om, hvor vidt det kan betale sig at tage en uddannelse," siger Troels Lund Poulsen.

Praktikmangel saboterer uddannelse

Talstriden handler om antallet af praktikpladser på erhvervsuddannelserne. Et ømtåleligt emne, som fylder godt i både regeringens og oppositionens vækstplaner.

Ifølge oppositionen viser Undervisningsministeriets seneste tal, at 10.000 unge får saboteret deres uddannelse, fordi de ikke kan få en praktikplads - som for eksempel tømrer, elektriker eller bilmekaniker.

Men den opfattelse harmonerer ikke med virkeligheden, mener DA.

"Det er simpelt hen forkert at påstå, at 10.000 unge ikke kan gøre deres uddannelse færdig, fordi de mangler praktikplads," siger chefkonsulent Simon Neergaard-Holm.

DA: De unge mangler vilje

Regeringens uddannelsesgaranti betyder, at elever uden praktikplads kan gennemføre uddannelsen ved at tage en skolepraktik i stedet. Det kan betyde, at eleven bliver nødt til at flytte til en anden by eller skifte til en beslægtet uddannelse.

Så realiteten er ifølge DA, at de unge sagtens kan gennemføre deres uddannelse, hvis viljen er til stede.

"De unge prioriterer ikke at gøre deres uddannelse færdig på trods af mange gode tilbud. Men når især S og SF ensidigt fokuserer på 10.000 manglende praktikpladser, skræmmer det andre unge fra at starte på en erhvervsuddannelse," siger Simon Neergaard-Holm.

Af regeringens vækstudspil "Holdbar Vækst" fremgår det, at kun 3.000 elever står uden enten praktikplads eller skolepraktik.

S: Tag en tudekiks

Socialdemokraternes gruppeformand Carsten Hansen mener ikke, at der er tale om overdrivelse, når oppositionen kritiserer regeringen for 10.000 manglende praktikpladser.

"Hold nu op med det tudefjæs og kom ind i kampen. Det her er et reelt problem, og det nytter altså ikke at sige til en ung mand, at han da bare skal være blikkenslager, hvis han har besluttet sig til at læse til tømrer," siger han.

Troels Lund lyver aldrig

Troels Lund Poulsen mener dog, at Carsten Hansen og Co. skal øve sig i at læse statistik, før det fortsætter valgkampen.

"Valgkamp eller ej, S og SF bør hold sig til sandheden. Det gør jeg altid," siger undervisningsministeren.