Hvornår takker Venstres formand Lars Løkke Rasmussen af fra dansk politik? Og peger han på næstformand Kristian Jensen eller en helt anden som ny formand? Foto: Thomas Lekfeldt, Ritzau Scanpix.

Venstre-kabalen: Kaster Løkke håndklædet i ringen i næste uge?

2. aug 2019
Måske har Lars Løkke (V) brugt sommeren på at beslutte, at tiden er inde til at træde et skridt tilbage og blive menigt folketingsmedlem, siger politisk kommentator Hans Engell. I den kommende uge skal Venstre udpege, hvem der skal sidde i den nye gruppeledelse, og der får vi et fingerpeg om Løkkes fremtidsplaner.

Går Lars Løkke Rasmussen som Venstres formand, når partiet i den kommende uge skal besætte vigtige poster i folketingsgruppen? Venter han til partiets landsmøde i midten af november, eller trækker han sit exit fra dansk politik helt frem til jul?

LÆS OGSÅ: Kvinder fravælges til Folketingets magtfulde udvalg: "Pinligt og reaktionært”

Rygterne svirrer på Christiansborg forud for den kommende uge, hvor Venstres ledelse på mandag beslutter, hvem der skal sidde i gruppeledelsen som blandt andet gruppeformand og politisk ordfører. Fra torsdag til lørdag mødes hele Venstres folketingsgruppe så til sommergruppemøde for at fordele udvalgs- og ordførerposter.

Venstres politikere er fåmælte og har vidt forskellige meldinger om, hvad der kommer til at ske. For isoleret set skaffede Lars Løkke Rasmussen sit parti et kanonvalg med 23,4 procent af stemmerne og ni ekstra mandater, så folketingsgruppen nu tæller 43 medlemmer. 

Nødt til snart at give et signal

Men regeringsmagten tabte Løkke, og kun ganske få forestiller sig, at Lars Løkke Rasmussen står i spidsen for Venstre, når danskerne skal til valg igen, påpeger politisk kommentator Hans Engell.

- Lars Løkke er nødt til meget snart at give et signal om, hvad han forestiller sig for fremtiden, siger han. 

Venstres bagland vil ifølge Hans Engell meget gerne snart have en afklaring på om og hvor længe Lars Løkke har tænkt sig at fortsætte. Og så er der også brug for at få afklaret, om næstformand Kristian Jensen, Jakob Ellemann-Jensen eller en helt tredje skal afløse Lars Løkke som Venstre-formand og oppositionens leder.  

- Jeg kan godt forestille mig, at Løkke ikke har tænkt sig at kaste håndklædet i ringen lige med det samme. Han vil gerne se, hvordan den nye regering kommer fra start med både pensionsudspil og finanslov. Omvendt kan Løkke også have brugt sommeren til at beslutte, at nu er tiden kommet til at træde skridtet tilbage og sætte sig som menigt folketingsmedlem, indtil han har fundet på noget andet,  siger Hans Engell. 

Jeg forestiller mig bestemt et hold, hvor både Kristian Jensen, Jakob Ellemann-Jensen, Sophie Løhde, Inger Støjberg og Karsten Lauritzen er med.
Hans Engell, Politisk kommentator. 

Uanset hvad Lars Løkke har besluttet sig for i løbet af sommerferien, bliver den kommende uge spændende i dansk politik. For Løkkes beslutning vil lægge sporene til, hvad der kommer til at ske i oppositionen de næste måneder.

- Lars Løkke har i den grad slidt på de andre blå partiers loyalitet både i forhold til Venstre og ham selv, og derfor er det svært for ham at blive ved med at stå i spidsen for Venstre, siger Hans Engell og pointerer, at der i kølvandet på valgkampen venter et større reparationsarbejde fra Venstre i forhold til de tidligere regeringspartnere Konservative og Liberal Alliance. 

Kronprins fik møgvalg

Arvefølgen i Venstre er ikke blevet mindre spændende efter et folketingsvalg, hvor partiets næstformand og kronprins Kristian Jensen fik et elendigt valg med kun 10.759 personlige stemmer i Vestjyllands Storkreds. Det skal ses i lyset af, at tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg i samme storkreds scorede næsten tre gange så mange stemmer og blev Vestjyllands største stemmesluger.

Samtidig fik tidligere miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) godt 19.000 personlige stemmer i Østjyllands Storkreds og fik dermed markeret, at han er et hit blandt Venstre-vælgere. 

Uanset om Løkke trækker sig som formand eller bliver, vil vi ifølge Hans Engell kunne se på konstitueringerne i Venstres folketingsgruppe i den kommende uge, hvem der er inde i varmen til formands- og næstformandsposter i partiet. 

- Vi vil få et fingerpeg, når den nye gruppeledelse træder frem. De, der er i spil til formands- og næstformandsposterne i partiet, vil være fremme i første række. Det er ikke sådan, at vi nødvendigvis vil kunne læse, hvem der så bliver Venstres kommende formand og næstformand. Men alle dem, der kan blive hinandens modkandidater ved et formandsvalg, vil være på holdet, siger han. 

Løhde og Støjberg også på holdet

- Det er også interessant, hvem der bliver politisk ordfører, og hvilken plads Kristian Jensen får, siger han og henviser til, at der skal vælges formand og næstformand for folketingsgruppen, gruppesekretær, politisk ordfører og andre centrale ordførerposter.

- Jeg forestiller mig bestemt et hold, hvor både Kristian Jensen, Jakob Ellemann-Jensen, Sophie Løhde, Inger Støjberg og Karsten Lauritzen er med, siger han og tilføjer, at også Troels Lund Poulsen sandsynligvis også vil være at finde på det hold, der udgør Venstres kommende gruppeledelse. 

Endelig bliver det ifølge Hans Engell spændende at se, om Venstre vil skifte ud på statsrevisorposten, som Britt Bager blev udpeget til sidste år. Det er en lukrativ post, hvor der udover lønnen også er stor politisk prestige. Derfor kan den post også være med for at få Venstres kabale til at gå op, påpeger han.