Venstre: Her er den bedste nyhed i 2020plan

16. maj 2012
Venstre vender tommelfingeren opad til regeringens forslag om, at det skal være muligt for unge kontanthjælpsmodtagere at komme i praktik i forsvaret eller politiet.

Om kort tid kan unge kontanthjælpsmodtagere krabbe sig igennem sandet på en af militærets træningsbaner eller hjælpe til med at reparere en af færdselspolitiets motorcykler.

Et bredt flertal i Folketinget vil nemlig sørge for, at forsvaret og politiet tager et socialt ansvar i kampen mod ungdomsarbejdsløshed.

Det er beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), der i Avisen.dk har foreslået, at der skal gøres en særlig indsats for de unge kontanthjælpsmodtagere, der er længst væk fra at få en uddannelse og et job.

Helt konkret vil Mette Frederiksen have forsvaret og politiet til at oprette praktikpladser i samarbejde med de kommunale jobcentre.

I Venstre er politikerne med på idéen.

Socialt ansvar i det offentlige har manglet

"Det er den bedste nyhed fra 2020-planen. Forsvaret og politiet er steder, hvor unge lærer at være arbejds- og uddannelsesparate, fordi der er så klare regler," mener Karsten Lauritzen, der er partiets retsordfører.

Han uddyber:

"I dag er der en række private virksomheder, der tager et socialt ansvar, men det er ikke en linje, der har været lagt for de offentlige virksomheder. Nu har vi en chance for at ændre det, og den mener jeg, at vi skal tage."

Genvej til drømmeuddannelsen?

I SF er politikerne også positive.

Partiet mener, at regeringen har et særligt ansvar for at hjælpe de kontanthjælpsmodtagere, der har det svært i det klassiske uddannelsessystem.

"Her får de en reel chance for på sigt at blive optaget på deres drømmeuddannelse, fordi praktikpladsen introducerer og motiverer dem til at blive for eksempel betjente," siger Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), der er formand for Folketingets retsudvalg.

Hun afviser, at de unge vil blive uddannet til ledighed, selvom forsvaret skal spare milliarder, og politiet klager over at have for få ressourcer.

"På sigt kommer vi til at mangle hænder inden for alle sektorer. Lige nu er der den udfordring, at vi ikke har job nok, men krisen slutter jo på et tidspunkt. Forslaget skal ses som en særlig håndsrækning til dem, der uden uddannelse risikerer at blive kontanthjælpsmodtagere på livstid," siger formanden.

Enhedslisten stemmer også for

Selv Enhedslisten, der er Folketingets mest kritiske parti, når samtaleemnet er forsvaret og politiet, er venligt stemt.

"Hvis det er udsatte unge, kan der være gode argumenter for, at der også er en socialpædagogisk indsats, men ellers er jeg sikker på, at for eksempel politiet sagtens kan inspirere unge til at få et job i uniform," siger Pernille Skipper, der er partiets retsordfører.