Venstre giver feltpræster license to shoot

24. jan 2012
Venstre og den tidligere regerings støtteparti, Dansk Folkeparti, er helt trygge ved, at danske feltpræster går i krig i Afghanistan.

"Hvis feltpræster har en tilstrækkelig militær træning, så fred være med, at de deltager aktivt i krigen i Afghanistan."

Sådan siger Karsten Nonbo (V), der er formand for Folketingets forsvarsudvalg efter at det er kommet frem, at det er normalt, at feltpræster er med til at forsvare danske militærlejre i Afghanistan, når de er i alarmberedskab eller direkte under angreb.

Venstremanden understreger, at der skal en form for nødværge til, før en feltpræst kan kaste sig ind i kampen.

"Man kan sammenligne det med en chef, der gerne vil have en ansat til at arbejde over. Hvis både chefen (officeren), den ansatte (feltpræsten) og kollegerne (kampsoldaterne) accepterer det, kan jeg ikke se, at det kan skade," siger Karsten Nonbo.

Feltpræsten kan ikke forværre krigen

Han uddyber:

"Feltpræsten kan ikke gøre tingene værre, end de allerede er i Afghanistan. Han befinder sig jo i forvejen hos den ene af konfliktens parter, og Taliban-krigeren er bedøvende ligeglad med, om han er kombattant eller non-kombattant (ikke-soldat, red.)."

Kasten Nonbo har med andre ord ingen problemer med, at feltpræsterne zapper mellem deres rolle som ikke-kriger og kriger, hvis bare ikke feltpræsterne er til fare for sig selv og kampsoldaterne.

Formanden for Folketingets forsvarsudvalg bliver bakket op af Dansk Folkeparti:[pagebreak]

"Jeg ser ikke noget problem i præsternes optræden. De er non-kombattanter, ja. Men det betyder da ikke, at de ikke må forsvare sig selv, når lejren er under angreb. Jeg mener, at vi skal være stolte af præsternes modige hjælp og støtte til de danske soldater. Jeg har stor respekt for dem," siger Marie Krarup, der er partiets forsvarsordfører.

Skadeligt for andre ikke-soldater og Danmark

Udtalelsen får både Liberal Alliance og Enhedslisten til at ryge helt op i det røde felt.

Begge partier kritiserer Venstre og Dansk Folkeparti for at gå på kompromis med Krigens Love, der har til hensigt at beskytte civile og ikke-soldater som for eksempel feltpræster og nødhjælpsarbejdere.

"Det er yderst beskæmmende, at formanden for Forsvarsudvalget på den måde ignorerer Krigens Love. Genève Konventionerne blev jo netop underskrevet for at mindske fremtidige kriges brutalitet," lyder det fra Nikolaj Villumsen, der er Enhedslistens forsvarsordfører.

"Desuden kan det være skadeligt for Danmarks professionelle ry. Vi er jo en del af en international koalition og samarbejder med blandt andre USA og Storbritannien i Afghanistan," siger han.

Langt ude

Hos Liberal Alliance fremprovokerer udmeldingen fra Danmarks i øjeblikkets største parti chokbølger.

"Konsekvensen af Nonbos synspunkt må jo næsten være, at alle der tror, at de kan kaste med hjemmelavede bomber uden at ramme sig selv eller kollegerne, skal have lov til det," lyder det fra Villum Christensen, der er forsvarsordfører for Liberal Alliance.

"Det forstår jeg ikke. Der er vel en grund til, at soldaterne gennemgår et omfattende uddannelsesprogram?" spørger forsvarsordføreren.

Villum Christensen er rystet over, at officerer har givet en feltpræst lov til at deltage i en militæroffensiv.

"Hvis det var vist i en film, ville vi jo sige, at det var for langt ude. Feltpræsterne sætter jo alvorlige spørgsmålstegn ved, om vi skal overholde konventioner, og om hvorvidt vi overhovedet skal uddanne soldater, hvis alle og enhver bare kan kaste med hjemmelavede bomber. Jeg må sige, at jeg er dybt forundret," siger han.

Ministeren må forklare sig

Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen, vil nu have forsvarsminister Nick Hækkerup (S) til at redegøre for, hvordan Danmark tolker Genève Konventionerne.

"Vi skylder feltpræster og andre non-kombattanter en klar udmelding," understreger han.