Ven til dræbt: Chokerende lav straf til 16årig

8. aug 2008
Jørgen Munk Jensen var ven til 48årige Henrik Bjerremand Kristensen, der blev slået ihjel af en 16årig mand ved Aalborg Stadion. Han er chokeret over, at den 16årige slipper med fire års fængsel.

- Fik han kun fire år. Ak ja.

Sorgen i Jørgen Munk Jensens stemme er ikke til at overhøre.

Avisen.dk har netop overbragt ham nyheden om, at den 16-årige Rasmus Popenda, der ved et brutalt overfald slog hans kammerat ihjel ved Aalborg Station i oktober i fjor, er blevet idømt fire års fængsel for forbrydelsen. En dom, der chokerer Jørgen Munk Jensen.

- Jeg tænkte, at han da måtte få maksimumstraffen på otte års fængsel for manddrab. Men det er også lidt svært at forholde sig til. Otte år for at tage et liv, lyder det stille fra Jørgen Munk Jensen, som var den sidste, der så vennen, den 48-årige Henrik Bjerremand Kristensen i live den fatale oktober-aften.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

'Livet må være en straf for ham'

De to venner var sammen holdledere for et veteran-hold i fodbold i AaB - et hold som de også begge spillede på. Den 27. oktober i fjor deltog de begge i en fest i fodboldklubben, og sammen drog de videre til Aalborg Centrum, inden de hver for sig satte snuden hjemad. Men Henrik Bjerremand Kristensen kom aldrig så langt.

Jørgen Munk Jensen har stadig svært ved at forlige sig med tanken om, at vennen er død. Men selvom straffen på fire år til gerningsmanden umiddelbart chokerer ham, så tænker han også på, at der er en 16-årig dreng, som har ødelagt sit liv.

- Det værste er jo, at drabsmanden i sin opvækst ikke er blevet udstyret med et hjerte og en sjæl. Han har nok ikke fået kærlighed og omsorg nok. Og han forstår vel stadig ikke rigtig, hvad han har gjort, tænker Jørgen Munk Jensen højt og tilføjer:

- Og sådan noget kan man jo ikke straffe sig ud af. Livet må jo være en straf for ham, der gjorde det. Men det bringer jo ikke Henrik tilbage.

'Sig du fortryder'

Jørgen Munk Jensen har også svært ved at forlige sig med tanken om, at vennens datter og familie allerede om tre år kan møde den 16-årige Rasmus Popenda på gaden. Han har nemlig allerede siddet varetægtsfængslet i et år ud af de i alt fire års straf.

- Det er jo en forfærdelig tanke, at de pludselig kan møde hinanden på gaden, siger han og kommer så med en besked, som han gerne vil give til den 16-årige, der slog hans ven ihjel.

- Jeg kan kun ønske, at drabsmanden vil bruge sit liv på fortælle sine venner og andre unge, at det ikke er sejt at slå folk ned. Det burde være sejt at hjælpe andre, der har behov for det. Og så håber jeg, at han vil fortsætte med at sige, at han fortryder, siger Jørgen Munk Jensen til avisen.dk.

En kort tænkepause senere fortsætter han:

- Jeg ved ikke, om man kan tilgive sådan noget her. Men man kan også kun blive tilgivet, hvis man ønsker det.

faktaboks