Veluddannede må kæmpe for lønnen

20. jan 2010
Ingeniører og ledere går nu ind i løvens hule, når de skal forhandle løn. Det viser nye tal

De veluddannede mærker nu også finanskrisen på lønkontoen. Jobsøgende ingeniører, økonomer og ledere må lægge sig langt mere i selen for at få en anstændig lønpakke.

Samtidig må de fastansatte acceptere en hård opbremsning på lønstigninger, viser nye tal. Eksempelvis har ingeniørerne fået den laveste lønstigning i 15 år.

De fede tider er også forbi for cheferne. Medlemmerne af Ledernes Hovedorganisation fik kun en lønstigning på 1,9 procent i 2009 mod 5,6 procent i 2008.

De jobsøgende ledere har fået det sværere, når der skal forhandles løn, fortæller Anita Bisgaard-Frantzen, der er teamchef i Ledernes Hovedorganisation.

"Der bliver udvist tilbageholdenhed, når der forhandles løn. En del ansøgere stiller lavere lønkrav, og pengene sidder heller ikke så løst hos arbejdsgiverne," siger Anita Bisgaard-Frantzen.

Arbejder gratis

De nyudklækkede fra universiteterne har fået sværere ved at lande en ordentlig løn, når de skal have deres første job. 

For eksempel kunne unge ingeniører under opsvinget regne med mindst at få den startløn, som Ingeniørforeningen IDA anbefalede. Nu sker det i flere tilfælde, at ingeniører må tage til takke med mindre. Eksempelvis 32.000 kroner om måneden mod en anbefalet startløn på 35.400 kroner.

Nogle af de unge er så forhippede på at få et job, at de helt opgiver at få løn.

"Vi har hørt om en række tilfælde, hvor folk har arbejdet gratis i deres prøvetid i håb om at få et lønnet job ud af det. Den slags advarer vi meget imod, for arbejdskraft skal ikke være gratis. Derudover optjener man ikke ret til dagpenge, hvis man ikke får løn," fortæller teamchef i Ledernes Hovedorganisation, Anita Bisgaard-Frantzen.

Ingen lønforhandling

Nogle arbejdsgivere bryder også den sædvanlige fremgangsmåde for lønforhandlinger. I stedet for at forhandle løn- og arbejdsvilkår til sidst med ansøgere, så dikterer arbejdsgiverne det på forhånd.

En velkvalificeret jobsøger fortæller til Avisen.dk, at han som svar på en ansøgning fik en mail. Her skriver arbejdsgiveren, at før en eventuel samtale kan komme på tale, så skal han acceptere, at lønnen ikke bliver over 40.000 kroner om måneden.

Den usædvanlige fremgangsmåde har chefkonsulent Dorte Gotthjælp Nielsen fra Danmarks Jurist- og Økonomforbund (DJØF) oplevet flere eksempler på.

"Det sker med jævne mellemrum, at en arbejdsgiver forsøger at diktere lønnen. Men det skal man som jobsøger ikke udlægge som andet, end at arbejdsgiveren forsøger at forhandle løn med arme og ben. Man skal ikke opgive at forhandle af den grund," siger Dorte Gotthjælp Nielsen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her