Velkommen på arbejde nu skal der sladres

28. jan 2011
Du kan sladre på den gode måde og hjælpe dig selv og kollegerne

Når du tager dig en kop kaffe med en kollega, sker det ofte, at snakken falder på en kollega, der ikke er til stede.

Det kan faktisk være rigtig godt. Sladder kan nemlig både være kollegiale råd og rumme vigtige informationer om regler på arbejdspladsen.

Jeanette Lemmergaard, der er lektor i intern kommunikation ved Syddansk
Universitet, har fem bud på, hvordan sladder kan være godt på arbejdspladsen.

1. ’Bitch’ så du undgår at eksplodere

Du kan undgå at springe i luften, når dine kolleger går dig på nerverne, hvis du lukker lidt luft ud af gangen.

"Folk får luft, når de bitch’er. De har en masse indre frustrationer, og når de får lov til at sige det højt, så går det godt alligevel," siger Jeanette Lemmergaard.

2. Du skal sladre med

Sladder opbygger fortrolighed og tillid, men det er med sladder som med alt andet. Du skal give noget for at få noget igen.

3. Ny på arbejdspladsen – tal med og lær reglerne at kende

Som ny er det ikke specielt hensigtsmæssig at sige ”jeg sætter mig uden for sladder”. Sladder er nemlig med til at fortælle, hvordan man opfører sig på arbejdspladsen.

"Det kan være, at sladderen viser, at der er fokus på, om folk kommer til tiden, og så kan man selv rette ind efter de normer og regler, der er på arbejdspladsen," siger Jeanette Lemmergaard.

4. Sladder så chefen tager affære

Nogle gange kan du hjælpe en kollega ved at sladre om vedkommendes fejl.

"Du må sladre, når Søren kommer for sent, og Søren ikke har kompetencer til for at udføre sit arbejde. Det er okay, hvis chefen tager fat i ham og lærer ham at komme til tiden. Dermed bliver han opkvalificeret, så han bedre kan udføre sit job," siger sladdereksperten.

5. Forstå din kollega

Når du sladrer, kan det være, at du forstår din kollega bedre.

"Det kan være, at man snakker om, at Knuds kone er syg. Det er ikke nødvendigvis for at genere Knud. Vi er interesseret i Knud og drager omsorg for Knud, og hvorfor han ikke har det så godt for tiden," fortæller Jeanette Lemmergaard.

Man skal dog passe på ikke at blive for sensationslysten, når man sladrer.

Selvom at det er fristende at peppe historien lidt op, så råder eksperten til, at man holder igen. Og hvis man hører negativ sladder, skal man lade være med at fortælle den del videre.