Veganerpartiet beder nu social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) om hjælp. (Arkivfoto) Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Nedlukning: Veganerparti kæmper med underskrifter

31. mar, 12:43
To partier er tæt på at blive opstillingsberettiget, men Danmark er lukket. Veganerparti beder om udsættelse.

Veganerpartiet mangler omkring en tredjedel af de nødvendige vælgererklæringer. Der er blot et problem - Danmark er lukket ned på grund af coronavirus.

Derfor beder Veganerpartiet nu social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) om hjælp.

En vælgererklæring er kun gyldig i 18 måneder, hvorefter den bliver ugyldig. Til maj annulleres partiets første vælgererklæringer ifølge partiet selv.

- Ved at udsætte en vælgererklærings deadline vil regeringen give danskerne en fair chance for at kunne nå at gøre Veganerpartiet opstillingsberettiget, siger Michael Monberg fra Veganerpartiet.

Ministeriet oplyser, at Veganerpartiet endnu ikke har henvendt sig med en forespørgsel om at udsætte deadline. En valgkonsulent oplyser, at partiet har indtil 23. oktober 2021 til at samle nok erklæringer.

Det vil kræve en lovændring at komme Veganerpartiet til undsætning.

Også Kristendemokraterne har samlet mange vælgererklæringer. Partiet har dog været langt hurtigere til at samle sine ind og har en længere deadline, fordi partiet startede sin indsamling senere.

Frygten for udbredelsen af coronavirus har fået regeringen og et samlet folketing til at lukke store dele af landet ned. På gader og stræder er der væsentlige færre folk end normalt.

Derfor kæmper flere partier med at blive opstillingsberettiget i en tid, hvor det er så godt som umuligt at samle underskrifter på gader, uddannelsessteder og biblioteker.

Veganerpartiet er et af de partier, som er længst i forsøget på at blive opstillingsberettiget til Folketinget. Partiet oplyser, at det har indsamlet over to tredjedele af de mere end 20.000 underskrifter, som er grænsen.

Reelt skal et parti dog indsamle væsentligt flere, da en del enten ikke er gyldige eller på anden vis går tabt i processen.

Ifølge Social- og indenrigsministeriet har Veganerpartiet 12.693 godkendte vælgererklæringer per 2. marts. Partiet oplyser dog, at det var samlet 14.000 i alt siden den dato.

Kristendemokraterne har 12.386 per 2. marts og var ved folketingsvalget 5. juni sidste år tæt på at komme ind for første gang i mere end et årti.

/ritzau/