Tæt på verden: Vedvarende energi boomer globalt

3. aug 2011
De rige lande er nu bagud med alternativ energi. Produktion flytter til Asien.

For første gang nogensinde investerer de fattige mere i alternativ energi end de rige, på trods af at de rige er dem, der forurener mest. På verdensplan er produktionen af alternativ energi syv-doblet de sidste fem år.

Udviklingslande er nu værter for mere end halvdelen af alle vedvarende energikilder. På nuværende tidspunkt har 118 lande nationale planer for ren energi, og over halvdelen er de fattige.

Set på verdensplan dækker vedvarende energi i dag en femtedel af hele forbruget. Alene udnyttelsen af solenergi er fordoblet. Ved udgangen af 2011 anslås andelen at være steget til 25 procent.

Hundredetusindvis af nye job er skabt. Set på verdensplan arbejder 3,5 millioner mennesker i dag direkte med vedvarende energi.

Ny trend

Trods den økonomiske krise steg globale investeringer i alternativ energi på et år fra 160 til 211 milliarder dollars i 2010. Flere end 100 lande har tilføjet ren energi til deres nationale strategier.

Nyheden kommer fra ny rapport udgivet af REN21, et særligt råd i Paris finansieret af FN, Indien og Tyskland.

”Flere mennesker end nogensinde før har adgang til og benytter sig af vedvarende energi. Kapaciteten vokser, priserne falder, og andelen af verdens energiforbrug stiger,” hedder det.

Især prisfaldet på solcelleteknologi har drevet udvikling. Af al ny el-kapacitet globalt i 2010 tegnede vedvarende energi sig for halvdelen.

Stigende andel

Siden 2005, hvor den globale REN21 rapport første gang udkom, har der været stigninger fra 15 til 50 procent årligt i samlede investeringer i alle former for vedvarende energi.

Kina er et af landene med størst vækst. Stigningen i mængden af vedvarende energi er 12 procent siden 2009. En fjerdel af landets el-produktion kan nu komme fra den form for kraftværker og levere små 10 procent af den samlede energi.

Lande med hurtig vækst og en solid mængde installerede systemer til vedvarende el-produktion er blandt andet Danmark (22 procent), Portugal (21 procent), Spanien (15 procent) og Irland 10 procent).

Et globalt skift

For 10-15 år siden havde kun en håndfuld lande seriøse investeringer og produktion af vindenergi. I dag findes teknologien i mindst 83 lande. Industriel el-produktion ved solceller blev installeret i over 100 lande alene i 2010.

Iveren er så stor, at Finland og Sverige allerede har overgået målene for 2020. Ambitionerne stiger i andre industrilande, og en mængde nye lande kommer til.

Kina, Indien og Brasilien er helt i front med vedvarende energiproduktion. Produktionen af teknologien flytter til Kina, Indien og Sydkorea.

På det lokale plan i alverdens landsbyer installeres en mængde systemer baseret på solenergi. Ingen ved, hvor mange vandpumper, solcellelamper og energisystemer til småindustrier installeres.

I en stor del af de fattige lande anses lokale eller private vedvarende energikilder for at være billigere og mere bæredygtige end tilslutning til de store el-net.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.