Vask tøj med grøn fornuft, og spar penge

3. nov 2008
21.000 tons CO2 og 84 millioner kr. Så meget kan danskerne spare, hvis den gamle, strømslugende vaskemaskine bliver skiftet ud med en energieffektiv model. Det viser beregninger fra Elsparefonden, der opfordrer befolkningen til at tænke på strømforbr

Danskerne skal vaske grønt, når de vasker hvidt. Elsparefondens nye kampagne for køb af energirigtige vaskemaskiner fokuserer på vaskemaskinens elforbrug i det store klimaregnskab. En undersøgelse af danskernes vaskevaner viser, at der netop på vaskeområdet er god grund til at spare. Danmarks godt 2,5 millioner vaskemaskiner står nemlig sjældent stille – en familie vasker i gennemsnit fem gange om ugen. Trods det høje vaskeforbrug lever blot 15 % af vaskemaskinerne i Danmark op til Elsparemærkets krav, og det koster både CO2 og kroner.

 

CO2 og penge at spare

At så få af de danske vaskemaskiner er energivenlige betyder, at flertallet bruger unødigt meget el og dermed også udleder mere CO2 end nødvendigt. Hvis alle husstande udskifter deres gamle vaskemaskine med en model med Elsparemærket, kan vi samlet spare 21.000 tons CO2 årligt. Elsparefonden opfordrer danskerne til at gå efter energieffektive vaskemaskiner, for også husholdningsbudgetterne vil i høj grad kunne mærke den mulige besparelse på 84 millioner kroner:

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

”Vi vasker meget i Danmark, og det koster store mængder strøm. Men det er samtidig et område, hvor vi nemt kan skære ned på vores energiforbrug, for markedet er fyldt med vaskemaskiner med Elsparemærket. Netop derfor er vaskemaskinen i fokus, når vi i dag lancerer anden fase i Elsparemærkekampagnen”, siger Christian Lüders, kommunikationschef i Elsparefonden.

 

Næste etape i populær kampagne


Mottoet for kampagnen er ”tænk længere”, og den sætter fokus på sammenhængen mellem elforbruget, klimaændringer og den enkelte forbrugers mulighed for at gøre en forskel. Formålet er at få danskerne til at købe energieffektive hvidevarer og elapparater med budskabet om, at det er ganske enkelt: Se efter Elsparemærket, når du køber nyt udstyr, så er du med til at spare på CO2-udslippet.

Producerparret Remee og Thomas Troelsen står bag kampagnens lydside, som er skåret over den kendte børnesang ’Langt ude i skoven’. Elsparefondens nye måde at fortælle forbrugerne om elforbrugets påvirkning af klimaet har for alvor fanget danskerne. Kampagnens første tv-spot, hvor et børnekor bliver akkompagneret af en simpel tegnet film, har ikke alene fået masser af ros fra eksperter, men er også favorit blandt forbrugerne. Det viser blandt andet TV2’s ”Den Glade Seer”, hvor filmen får topkarakterer for såvel kreativitet og involvering som for at skille sig ud.

Det vækker stor tilfredshed hos Elsparefonden, at kampagnen engagerer forbrugerne og ligger nummer et, hvad angår købsinteresssen. Elsparefonden ønsker netop, at kampagnen skal rykke ved forbrugernes holdning til deres elforbrug, men også deres adfærd:

”Vi har jo ikke bare lavet kampagnen for at få folk til at tænke ”Nå ja, det bør vi gøre”, når de ser den. Vores mål er, at forbrugerne også tænker på konsekvenserne af forbruget, når de står i butikken og skal købe nye elapparater. Derfor er vi naturligvis glade for, at befolkningen har taget så godt imod kampagnen. Jeg håber og tror på, at den næste film er mindst lige så vedkommende og formår at engagere forbrugerne i samme grad,” siger Christian Lüders.

 

Energislugende vaskemaskiner


Der er godt 2,5 mio. vaskemaskiner i Danmark. Heraf opfylder kun 380.716 kravene til Elsparemærket svarende til 15,2 %.

Elsparemærket er et mærke, som Elsparefonden giver til de mest energieffektive elapparater. For at en vaskemaskine kan få Elsparemærket, skal den opnå karakteren A i EU’s obligatoriske energimærkeordning inden for både energiklasse, vaskeevne og centrifugeringsevne. AAA giver altså ret til Elsparemærket.

En familie på 2,2 personer vasker i gennemsnit 600 kilo tøj om året. Det svarer til 270 vaske årligt eller fem vaske om ugen. En typisk vaskemaskine bruger omkring 200 kWh årligt, hvilket svarer til 100 kilo CO2.

 

Gode vaskeråd:

Elsparefonden har en række andre gode råd til at spare på strømmen, når man vasker:

  1. Vask ved lavere temperatur. Det meste tøj kan sagtens blive rent ved 20º. Halverer du temperaturerne fra f.eks. 40 til 20º, kan du spare 60 % af strømmen. Når du vasker ved lave temperaturer, skal du bruge et vaskepulver, der er beregnet til det. Så forringes vaskekvaliteten ikke. Med koldtvandsvaskemidler kan du få tøjet rent ved kun 20º.
  2. Fyld maskinen helt op. Maskinen er passende fyldt, når du uden at presse tøjet sammen kan have din knyttede næve i tomrummet over tøjet. Når du skal købe en ny vaskemaskine, så tilpas valget efter husstandens størrelse.
  3. Spring forvasken over, og vælg et kort program. Det meste tøj bliver rent på et kort program uden forvask.
  4. Rens tøjet med frisk luft. Luft tøjet engang imellem i stedet for at vaske det. Det sparer en vask og slider ikke på tøjet.
  5. Brug tørresnoren. Hvis du fravælger 3 gange tørretumbling om ugen i sommerhalvåret og 1 gang om ugen i vinterhalvåret, kan du spare 212 kWh om året – eller ca. 430 kr.
  6. Vælg tørretumbler med omhu. Vælg en A-mærket tørretumbler. Den bruger næsten 25 % mindre strøm end en C-mærket tørretumbler.
  7. Centrifuger grundigt, hvis du bruger tørretumbler. Centrifugering giver mindre vand i tøjet, kortere tid i tørretumbleren og et lavere elforbrug.
  8. Overfyld ikke tumbleren. For meget tøj forlænger tørretiden, giver krøllet tøj og et højere elforbrug.
faktaboks

Elsparefonden er en uafhængig statsinstitution med egen bestyrelse under Klima- og Energiministeriet.

Elsparefonden blev etableret i 1997 og har som opgave at sikre elbesparelser i husholdningssektoren og den offentlige sektor.

Elsparefonden finansieres af provenuet fra det særlige elsparebidrag på 0,6 øre/kilowatt-time, der opkræves hos husholdningerne og det offentlige.

Provenuet udgør cirka 97 millioner kroner om året.