Varme hænder: Vi frygter nyt fyringsmareridt

28. feb 2014, 04:00
Mange sosuer, dagplejere, brandmænd og andre offentligt ansatte frygter, at de selv får en fyreseddel inden 2015.

Årevis med nedskæringer og fyringsrunder har fået mange offentligt ansatte til at se sig over skulderen.

Hver tredje sosu-assistent, dagplejer, brandmand eller andre ansatte i den offentlige servicesektor er bekymret for at miste deres job inden for de kommende 12 måneder.

Det viser en ny undersøgelse, som fagforeningen FOA har lavet blandt 1.031 medlemmer.

40-årige Heidi Hassinggaard er ansat som pædagogisk assistent i Herlev Kommune og genkender billedet.

”Vi har haft de der sparerunder med nogle års mellemrum. Der er mange, der er bange for at miste deres arbejde,” siger hun.

Læs hvorfor Heidi er nødt til at gå med aviser her.

Job i frit fald

Undersøgelsen viser, at 33 procent af FOA’s medlemmer bekymrer sig i varierende grad for at få en fyreseddel inden for de næste 12 måneder. 51 procent vurderer, at de får svært at finde et nyt job, hvis de bliver fyret.

Og frygten er ikke ubegrundet. Antallet af sosu’er, pædagogmedhjælpere, pædagogiske assistenter og dagplejere er nemlig styrtdykket de sidste fire år.

Det viser et udtræk, som Kommunernes og Regionernes Løndatakontor har lavet for Avisen.dk. Det giver et indblik i udviklingen i FOA's største faggrupper i kommuner og regioner.

Hver 8. mand er skæret væk

I august 2009 toppede antallet af disse FOA-grupper med knap 150.000. De seneste tal er fra oktober 2013. Nu er der cirka 128.000. Med andre ord har folk som Heidi Hassinggaard set omkring hver ottende kollega forsvinde i snit.

”Der er gennemført nogle ret voldsomme effektiviseringer rundt omkring i ældre- og plejesektoren. Det har ramt de her grupper hårdt. Det er både faglærte og ufaglærte,” forklarer Flemming Ibsen, professor ved Aalborg Universitet.

Han peger på, at offentligt ansatte næppe skal forvente et ansættelsesboom i en nær fremtid. Det offentlige skal nemlig effektivisere 12 milliarder kroner inden 2020.

”Det er perspektiverne fremover. Kommunerne er også underlagt den nye budgetlov, hvor overskridelser betyder økonomiske sanktioner. De oversparer og gennemfører ekstra stramme rationaliseringer for at være på den sikre side,” siger Flemming Ibsen.

Chef, hold fokus!

Erhvervspsykolog Eva Hultengren har hjulpet flere offentlige institutioner med at håndtere nedskæringer og dårligt psykisk arbejdsmiljø.

Hun peger på, at ledelsen har en klar opgave i forhold til at lægge en dæmper på folks bekymringer.

Det skal ske ved at holde fokus på det arbejde, de ansatte laver. Det skal ikke være en del af de ansattes hverdag, at de i tide og utide præsenteres for chefens problemer med at holde budgettet.

"Nogle af de steder, hvor den har været gal, er fokus kommet væk fra kerneopgaverne. Det skulle gerne være det, de snakkede om til kaffepausen, og ikke hvordan den økonomiske situation ser ud," siger Eva Hultengren.

”Jeg ville blive meget bange”

Heidi Hassinggaard har haft sit job i seks år og arbejder selv 32 timer om ugen i en børnehave. Hun ville gerne have flere timer, men det er der ikke mulighed for.

Derfor kører hun med aviser to gange om ugen, så familiens økonomi hænger sammen.

Hun bryder sig ikke om at tænke på, hvad det ville betyde for familien – manden Karsten, deres to døtre og hundene – hvis hendes 32 timer en dag bliver skåret væk.

”Måske ville jeg blive nødt til at søge noget helt andet. Det ville jo være rigtig forfærdeligt, for jeg er rigtig glad for mit arbejde,” siger hun.

Undersøgelsen

1.031 medlemmer af FOA har taget stilling til følgende udsagn: Jeg er bekymret for at miste mit arbejde inden for de næste 12 måneder.

  • 13 procent er helt enig
  • 20 procent er delvist enig
  • 19 procent er delvist uenig
  • 44 procent er helt uenig
  • Fire procent ved ikke

2.071 FOA-medlemmer har taget stilling til følgende udsagn: Jeg er bekymret for, at det kan blive svært at finde et nyt job, hvis jeg mister mit arbejde.

  • 51 procent er helt enig
  • 30 procent er delvist enig
  • 10 procent er delvist uenig
  • Syv procent er helt uenig
  • Tre procent ved ikke