Var det Danmarks mest beskidte supermarked?

3. mar 2011, 14:15
Det er ikke hver dag, fødevarekontrollen afslører så meget snavs og skimmel i et supermarked.

Da Superbrugsen på Nørre Voldgade i København den 26. januar fik uanmeldt besøg, var den helt galt i både selve supermarkedet, hos slagteren og i bageriudsalget, der alle fik sure eller misfornøjede smileys.

Værst så det ud hos bageren, der også fik en bøde på 10.000 kr., fordi hylderne og væggene ifølge fødevarekontrollen var belagt med hvid og grøn skimmelvækst.

Og "ved loftet og på hylder umiddelbart under loftet i bagerafdelingens baglokale var der mange mellemstore fluer," skriver fødevarekontrollen.

Gode vækstvilkår for skimmelsvampe

Gulvet var snavset og flød i madrester, og bagerens arbejdsbord var belagt med indtørret snavs.

Også inde i butikken havde farlige skimmelsvampe rimelig gode vækstvilkår. I fryserne og i kølemontre med pålæg, ost, æg og mælk var der skimmelsvampe – og generelt beskidte.  Nogle kurve med mad var indhyllet i tykke belægninger af grønt og sort skimmel.

Tilstrækkelig hygiejnisk var det heller ikke hos slagteren. Hylderne i flere kølerum var belagt med hvid skimmelsvamp.

Endelig var væggene i varemodtagelsen belagt med skimmel, så supermarkedets personale fik besked på omgående at komme i gang med at desinficere det møgbeskidte supermarked.

"Helt utilfredsstillende"

Det er nu sket.

"Det var helt utilfredsstillende at forholdene ikke var i orden," siger Jens Juul Nielsen, der er informationsdirektør i Coop, der står bag Superbrugsen.

Han fortæller, at der har været travlhed i butikken, hvilket for en stund har fjernet fokus rengøringen.

"Når vi får et dårligt kontrolresultat, tager vi omgående hånd om problemerne, og bestiller et nyt besøg fra Fødevarekontrollen. Det skete også her," siger Jens Juul Nielsen, der er informationsdirektør i Coop, der står bag Superbrugsen.

Forleden fik butikken igen besøg af fødevarekontrollen, der ikke fandt anledning til kritik.

Overdramatiserer sproget

Men Coop og Superbrugsen har fundet anledning til at fortælle fødevarekontrollen, at den kunne vælge at formulere sig på en mere behersket måde.

Fødevarekontrollen bruger ordet "skimmel" et høj antal gange i sine kontrolrapporter fra besøget i slutningen af januar.

"Vi har været i en dialog med fødevarekontrollen om sprogbrugen. Vi mener, at de overdramatiserer sproget," siger Jens Juul Nielsen og understreger, at næsten alle Superbrugsen-butikker har storsmilende smileys på grund af upåklagelige forhold.