TEMA: VERDEN SET FRA ET FØRERHUS: Vanvidschauffør får 86 klip i kørekortet

7. feb 2011, 20:25
31årig lastbilchauffør står til syv års frakendelse af kørekortet og en bøde på 600.000 kr. for at køre med to førerkort.

"Han har snydt. I stor stil. Han har misbrugt et førerkort."

Det er ikke hver dag, at en forsvarer for en person på anklagebænken i så klare vendinger erkender sin klients skyld.

Men det var, hvad forsvarsadvokat Jacob Forman valgte at gøre, da en 31-årig lastbilchauffør mandag formiddag var en tur i Københavns Byret, fordi han i juli i fjor blev stoppet af politiet.

Køre hvileløst rundt

En erfaren motorcykelbetjent fra Københavns Færdselspoliti opdagede, at den 31-årige siden januar sidste år i en lang, lang række tilfælde havde kørt hvileløst rundt i det meste af døgnet med et falsk førerkort - der ikke skal forveksles med kørekort.

Som Avisen.dk kunne afsløre lørdag svindler lastbilchauffører ved enten at kopiere eller låne de førerkort, der gemmer oplysninger om, hvor længe den enkelte chauffør har kørt.

Læs: Truckere kører med falske førerkort

"Jeg købte et kort af et familiemedlem. Jeg betalte selv for det for at have et backup-kort, der kunne give mig ekstra køretid, for ellers ville min forretning gå konkurs," fortalte den 31-årige, der også erkendte at have kørt med seks tons overlæs.

I mindst 77 tilfælde havde han kørt rundt på en anden persons kort. Det koster 6.000 kroner pr. gang eller 462.000 kroner.

Lægger man dertil en række øvrige trafikale forseelser af den rigtig grove slags, så står man ifølge politiets anklager til en bøde på 600.000 kroner og syv års frakendelse af kørekortet.

Nyslået far

Forsvarsadvokaten argumenterede godt nok for, at den ufaglærte lastbilchauffør, der stadig fungerer som en såkaldt selvkørende vognmand, skulle have nedsat bødestørrelsen, fordi han i fjor blot tjente knap 150.000 kroner på sin svigagtige kørsel – og fordi, han er nyslået far.

Men det mente politianklageren ikke, der kunne blive tale om. Han argumenterede for, at svindlen var foregået overlagt og systematisk.

"Han har kørt rundt uden hvile til fare for trafiksikkerheden," sagde anklageren.

At lastbilchaufføren er skyldig, var der i retten kun enighed om. Dommeren meddelte, at han ønskede at overveje muligheden for undtagelsesvis at nedsætte bøden.

Det bliver afgjort på mandag, når lastbilchaufføren utvivlsomt bliver dømt og frakendt sit kørekort i årevis. Ubetinget.

Læs: Krav om skærpet kontrol med svindeltruckere