Tæt på verden: Vandfrås: Turister bruger 3.000 liter dagligt

10. jul 2012
At bo nær et ferieparadis kan betyde vandmangel og tørre marker. Turister er storforbrugere af vand.

Hotelgæster i fattige lande er storforbrugere af kostbart vand. Vand er særdeles kostbart og i nogle lande en knap ressource, som ender i swimmingpools og rige folks badekar.

Den private britiske organisation Tourism Concern har efter research i flere fattige lande konstateret, at en enkelt hotelgæst kan bruge så meget som 3.000 liter vand i døgnet mod 93 liter for en lokal.

På øen Zanzibar, et yndet turistmål i Det Indiske Ocean, har hoteller ansat sikkerhedsvagter, der skal vogte vandledningerne, så lokale ikke saboterer dem. Vandmangel har skabt fjendtlighed, og lokalsamfund har angrebet vandledningerne

Forskel på folk

Hoteller har råd til, at deres gæster tager flere brusebade om dagen, basker i en swimmingpool, beundrer frodige haver og nyder en slag golf på friskvandede plæner.

Bagsiden af turistparadisets vandforbrug er, at de lokale har svært ved at skaffe drikkevand og ikke kan vande haver eller smålandbrug. Forsyninger kan være knappe og priserne høje.

Tourism Concern udgiver deres rapport i næste uge. Den er bygget over målinger i Gambia, Zanzibar (Tanzania), Bali (Indonesien) samt Goa og Kerala (Indien), skriver the avisen The Guardian.

Turisme er en vækstindustri

At skaffe rige gæster fra fjerne egne til smuk og eksotisk natur og befolkning er en ret sikker og hurtig måde at skabe jobs og økonomisk vækst på.

Faren ved udviklingen kommer, hvis myndigheder og fattige lande ikke ønsker eller formår at sikre lokalbefolkningen tilstrækkeligt vand. Sker det ikke har medaljen en uheldig bagside.

Det er i mange samfund kvinders lod at skulle hente vand. Bruger de lokale hoteller vandet, får kvinder langt til brugbare kilder eller floder. Ydermere er vandet måske forurenet og skaber sygdomme.

Verden har over to milliarder beboere uden adgang til sikkert og rent vand. Det betyder, at over 2.000 børn dagligt dør af sygdomme, som vand og sanitet kunne forhindre.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.