Valgkamp ikke arbejderkamp

1. maj 2011
Helle startede sit morgenmøde som en valgkampagne.

Landet over starter mange 1.maj-taler i dag med ordene "kammerater".

Klangen var dog en helt anden til Helle Thorning Schmidts (S) morgenmøde hos Socialdemokratisk Ungdom (DSU) på Frederiksberg.

Skåltaler og rygklapperi på venstrefløjen var gemt langt væk. De mange fremmødte DSU'ere var kommet for at høre klangen af en benhård valgkamp.

Og de fik, hvad de kom efter:

"Folketingsvalget handler om, hvad er det for et Danmark, vi vil have.

I ti år har Lars Løkke Rasmussen og Pia Kjærsgaard arbejdet dag og nat på et Danmark med større skel. Med dybere kløfter mellem befolkningsgrupper.

Det er nu, vi kan vælge en ny kurs," sluttede Helle Thorning sin tale til de cirka 150 fremmødte.

Budskabet om valgkamp blev yderligere understreget.

Som under alle kampagner, har det tydeligvis været ekstra vigtigt for Helle at sende de rigtige signaler.

Derfor startede socialdemokraternes formand dagen med at fremlægge et forslag om, at kontanthjælpmodtagere skal arbejde med tvangsopgaver, hvis ikke de selv kan finde et arbejde.

Men der var mange i selskabet, som ikke hørte de kontante ord.

Helle Thorning gik nemlig anderledes til stålet i sin tale, da delen om kontanthjælp skulle nævnes:

"Denne 1. maj er der en gruppe af mennesker, som jeg gerne vil sende en særlig hilsen. Det er nogle mennesker, vi ikke hører meget til. De optræder ikke i X-factor. De passer dårligt ind på Paradise Hotel. Og i en tid, hvor kampen om opmærksomheden er benhård, er de lette at overse. Men ikke i dag. Til de mange mennesker som er på kontanthjælp, vil jeg sige, så det ikke kan misforstås: Socialdemokraterne har ikke glemt jer."

De eneste ord, som partiformanden brugte på det nye forslag var disse:

"Alle kontanthjælpsmodtagere, som kan arbejde, skal allerede efter den første måned have retten og pligten til aktivering."

Partiformanden ville tydeligvis gerne slå fast, at velfærdsstatens tilkomst historisk heller ikke har været gratis:

"For det var ikke sket uden solidaritet mellem almindelige mennesker. Det var ikke sket uden ofre og svære valg. Og det var slet ikke sket, hvis vi ikke havde gjort det i fællesskab," sagde Helle Thorning.

Bagefter talen, holdt partiformanden heller ikke tilbage med, hvad dagen først og fremmest handlede om:

"Vi er i et valgår, derfor er det vigtigt for os, at komme indtil kerneværdierne, et Danmark uden store samfundsskel. Jeg mærker folk her, der er kampklare, folk der er stålsatte på, at detteher skal lykkedes," sagde Helle Thorning Schmidt til Avisen.dk.

Efter Thornings tale, talte Mogens Lykketoft (S) dunderord i sin tale:

"Tiden er moden. Træerne er grønne, og vælgerne er røde. Vi er dødtrætte af at høre på Lars Løkke og hans løgne. Jeg er træt af at høre på Inger Støjbergs papegøjesnak, når hun taler om at give ledige et kærligt spark," sagde han

Følg løbende dagens begivenheder og reaktioner på Avisen.dk.