Højt humør før partilederrunden på DR. Fra venstre SF-formand Pia Olsen Dyhr, Konservatives formand Søren Pape Poulsen og den radikale leder, Morten Østergaard. Foto: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix

Syge og nedslidte i opråb: Husk os nu!

8. maj 2019, 05:30
Mens de 13 partiledere krydsede klinger om udlændinge, efterlyste syge og nedslidte fokus på deres problemer.

Der var først og fremmest udlændingedebatten, der fik de 13 partiledere til at hæve stemmerne, da de første TV-debatter tirsdag aften rullede over skærmen på DR og TV2, efter at statsministeren har udskrevet valg.

Men spørger man A4 Nu´s facebook-brugere, der fulgte partilederrunderne, hvad de er optagede af i valgkampen, står der andre temaer på dagsordenen. De savner flere svar på, hvad der skal ske med danskernes pensionsalder, og hvad toppolitikerne vil gøre for nedslidte og syge. Normeringer i daginstitutioner og folkeskolen optager også debattørerne på A4 Nu' s facebook-profil.

- Jeg savner fokus på de varigt og stationært syge og skadede borgere der ufrivilligt fastholdes på kontanthjælp, skriver Annette Slivsgaard.

Hun suppleres af NJ Pedersen:

'- Jeg vil have klarhed omkring pension for os nedslidte eller hævet kontanthjælpen, så vi har råd til at leve. 

Både NJ Pedersen og Allan Jensen fortæller, at de tager smertestillende medicin for at klare hverdagen. 

- Det er tiltrængt med en ordning (om tilbagetrækning, red.),  og det har vi trængt til i mange år. Det er hårdt ikke at kunne få ro om natten på grund af smerter og at have smerter hele døgnet, skriver Allan Jensen.

Anne Mette Majgård Sørensen efterlyser meldinger fra politikerne om hjælpen til kronisk syge:

- Jeg mangler igen igen, at der snakkes om os, som er kronisk syge, men alt alt for unge til at kunne drage nytte af den nye plan for tidlig tilbagetrækning. Kan vi forvente, at vi også betyder noget, eller skal vi bare fortsætte i jobcenter-hjulet, indtil vi bliver gamle nok til at passe i en politisk opstillet kasse, spørger hun.

Søren Borck Larsen minder politikerne om, at ledige har brug for opkvalificering for at klare sig på arbejdsmarkedet.  

- Mange tusinde arbejdsløse modtager ikke nogen hjælp til uddannelse, opkvalificering, om-rokering til andre brancher, når de i måneder og årevis ikke kan få et arbejde i en dansk virksomhed, erklærer Søren Borck Larsen,  der også bemærker, at partilederne heller ikke gav deres holdning til kende om landets jobcentre.

Øget fokus på ulighed bliver også efterlyst på A4 Nus facebook:

- Den stigende ulighed med fortsatte besparelser og omprioiteringer på grund af  budgetlove i kommuner og regioner blev nærmest ikke nævnt. Det betyder blandt andet  forringede uddannelser og arbejdsvilkår, skriver Peter von Madsen.

Louise Thye Munksgaard og Anne Hammer er begge optagede af vilkårerne for de yngste, der endnu ikke har stemmeret.

- Ærgerligt at man slet ikke kom ind på normeringerne i daginstitutionerne, skriver Louise Thye Munksgaard efter at have set partilederne på TV.

Og Anne Hammer følger op med ønsket om en valgkamp, der handler om børn og unge: 

-  Ifølge lovgivningen kan der være 28 børn i en skoleklasse, men hvis vi skal sikre børnenes trivsel, er vi nødt til at se på de normeringer, der er i både dagtilbud og i folkeskolen. I skoleverdenen kommer der hele tiden flere krav til børnene og mindre tid til det enkelte barn. Læreren har 36 sekunder pr. elev til forberedelse i en klasse med 25 elever. Det synes jeg er bekymrende, skriver Anne Hammer.

Mogens Havnsøe Petersen kalder debatten mellem de 13 partiledere for 'overraskende saglig.'

- Den gjorde mig stolt af at leve i vort demokrati. Palludan var som en slags skrigedukke, som man sådan af høflighed åbnede for en gang imellem, bemærker Mogens Havnsøe Petersen.