Tæt på verden: Valgfusk kan stoppe Haitis genopbygning

3. apr 2011
Systematisk svindel ved præsidentvalget i Haiti er fundet af de internationale valgopservatører. Vinder og taber vil begge klage. Uro ventes

Der hænger en sort sky over Haiti, mens befolkningen venter på de foreløbige resultater efter præsidentvalget. Rapporteringen fra valgkomiteen er udskudt til mandag 4. april. Årsagen er omfattende svindel ved valget. Mistanker om valg-tyveri florerer.

Valgobservatører fra to internationale organisationer har været til stede 24 timer i døgnet siden den 21. marts for at overvåge optællingen af stemmer fra de 11 distrikter. Observatørerne har ansat 16 advokater til at hjælpe med vurderingen af resultaterne.

Torsdag, hvor det foreløbige resultat skulle gives, havde advokaterne 1.518 ubearbejdede optællingslister foran sig – alle afslørede tydelig svindel, skriver det franske nyhedsbureau AFP. Dette tal kan medføre, at mindst 14 procent af listerne er doktorerede.

Befolkningens holdning til resultatet kan komme allerede mandag. Opstår der uro, udbetaler donorer ikke penge til genopbygning efter jærdskælvet. Haitis hårdt prøvede befolkning må vente til 16. april med at få resultatet af fintællingen.

Anklager om svindel

Efter valget har kandidater og partier haft travlt med på forhånd at erklære sig for vindere og annoncere klager over svindel, hvis de ikke vinder alligevel. Bortset fra de gensidige anklager mellem de to kandidater, er der flere eksterne aktører, som vil deltage i debatten.

Tidligere magthavere opholder sig i de politiske kulisser, diktatoren Jean-Claude ”Baby Doc” Duvalier og præsten Jean-Bertrand Aristide, hvis parti ikke fik lov til at stille op, selv om det er landets største. Begge anses for jokere i efterspillet på gaden efter resultatet er offentliggjort.

Og så er der den siddende præsident René Préval, hvis valgperiode er udløbet. Hans kandidat blev kasseret af valgkommissionen i sidste øjeblik til fordel for den populære sanger Michel Martelly – også kendt som ”Skaldepanden”. Topkandidat Milande ”Mor” Manigat klagede dagen efter valget over svindel.

Fremtiden

Haitis nye leder skal i praksis anerkendes på gaderne i det fattige land. Protester kan tvinge samfundet endnu dybere ned i kaos, som om følgerne af det voldsomme jordskælv med over 200.000 ofte og en koleraepidemi ikke er nok.

Uden rimelig fred og ro vil udenlandske bidragydere ikke udbetale de mange milliarder, der er doneret til at få Haiti på fode.

Vinder den 70-årige Manigat, en universitetsuddannet tidligere præsidentfrue og mangeårig senator, forventes større ballade i gaderne, end hvis markedssangeren Martelly vinder. Sidstnævntes støtter er betydeligt mere voldelige end hendes.

Lettere bliver det ikke, fordi parlamentet er kontrolleret af den afgående præsidents parti. Som FNs generalsekretær Ban Ki-moon udtale, så forestår der et kompliceret bo-fællesskab mellem de to parter, hvis landet skal komme sig.

Kriserne har gjort 800.000 hjemløse, bandekriminalitet florerer og Haiti bruges som transitland for store mængder narko på vej fra Sydamerika til USA.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.