Tæt på verden: Valgets 3 topkandidater smidt af listen

19. aug 2013, 14:18
Madagaskar forsøger at komme sig efter et kup. 9 ud af 10 er nu fattige i landet på grund af 4 år lang politisk krise.

Madagaskar (Malagasy) skal have præsidentvalg den 23. august, men landets valgdomstol har nu smidt tre kontroversielle på porten. Efter 2009-kup har der været nedgang og krise. Udsoning er slået fejl.

De kasserede er den siddende præsident Andry Rajoelina, tidligere præsident Didier Ratsiraka og den afsatte præsident Marc Ravalomananas hustru. Hertil 5 andre kandidater, skriver Reuters.

Marc Ravalomanana bor i frivilligt eksil i Sydafrika, men hans hustru er vendt hjem for at forsøge at genvinde ledelse af landet for familien. Det træk saboterede den længe ventede udsoningsproces i landet, der skulle føre til ordnede forhold. De tre kandidater havde lovet ikke at stille op.

De tre topkandidater blev afvist allerede i foråret, men de nægtede alle at trække sig. Valget blev udskudt. På det tidspunkt var der 49 kandidater, skrev Global Voices. I sommer var feltet indsnævret til 41. Valg-domstolen  har nu givet sig selv tre dage til at identificere nye kandidater som erstatning for de kasserede.

Kandidaterne havde hver sine problemer set med valg-domstolens øjne. Præsidenten tilmeldte sig valget for sent. Fru Ravalomanana og Ratsiraka har ikke boet længe nok i landet. Nu er de gået fra uønskede til kasserede.

Internationalt pres har været lagt på valg-domstolen for at forkaste kandidaturene. Den Afrikanske Union, AU, har således tilkedegivet, at ingen af disse tre kandidater vil blive anerkendt hvis valgt.

Kup

Præsident Ravalomanana blev styrtet efter et militært støttet kup i 2009 ledet af den tidligere DJ Rajoelina, der efterfølgende blev indsat af landets Højeste Ret.

Selv om Madagaskar/Malagasy har vedtaget et amnesti for forbrydelser begået under kuppet, gælder dette ikke for Ravalomanana, der er dødsdømt in absentia for forbrydelser mod menneskeheden (30 døde under uroligheder op til kuppet).

Madagaskar har meget brug for et valg og mere ordnede forhold. Efter kuppet, der skete under økonomisk gunstige tider med solid vækst, styrtdykkede økonomien – ikke mindst fordi internationale donorer trak stikket ud på pengeoverførslerne.

Efter kuppet i 2009 er fattigdommen steget dramatisk i landet, således at 9 ud af hver 10 lever under fattigsomsgrænsen på to dollar, skriver Midi Madagasikara. Antallet af fattige er steget med 4 millioner siden kuppet. Allerede i 2011 kunne man se mange sultende børn på grund af sanktioner imod kupstyret.

Politisk uro (og dårlig økonomi) har været reglen de sidste 3 år. For nylig er en retssag imod en dommer for kupplaner indledt. I 2010 var der endnu et forsøg på kup under en folkeafstemning om landets nye grundlov, skriver jurist.org.

Værdier

Madagaskar er et enestående smukt land med en højst usædvanlig natur, hvis turistindustri har lidt under den politiske uro.

Og så er der lige spørgsmålet om den lukrative men illegale smugling af rosentræ for ikke at tale om dunkle aftaler om olielicenser med internationale firmaer, hvor det ikke er kendt, hvad der står i kontrakterne, eller hvem der nyder godt af dem.

Bedre er det ikke, at Madagaskar/Malasy er plaget af græshoppesværme, der ødelægger dets landbrug og nu får lov at yngle, hvilket skaber endnu større plager næste år.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.