Valg på Vesterbro: Joints, vin og valgflæsk

19. nov 2013, 16:20
Hvem stemmer hjemløse, alkoholikere og andre socialt udsatte på. Og hvad laver de på valgdagen. Avisen.dk har besøgt et værested på Vesterbro.

Joints, vin og valgflæsk. Valgdagen byder på lidt forskelligt for alkoholikere, hjemløse og andre socialt udsatte.

Avisen.dk har i dag besøgt Gang i Gaden på Vesterbro i København, der er et værested for socialt udsatte.

De udsatte på værestedet har sammen deltaget i projektet 'Stemmer på kanten', der har haft til formål at få flere socialt udsatte til at stemme. Og noget tyder på, at det har virket. I hvertfald på Vesterbro, hvor samtlige af værestedets 35 udsatte borgere i dag har været nede og sætte deres kryds.

Efter en tur i stemmeboksen har den stået på valgflæsk med kartofler, og nu går turen hjemad.

"Jeg skal hjem og ryge nogle joints og se lidt Game of Thrones. Jeg har ikke noget tv, så jeg tjekker lige på nettet engang imellem og ser, hvordan det går med valg-resultatet," siger 47-årige Jørgen Elbang, der til dagligt kommer på værestedet.

Han har igennem mange år stemt rødt, og krydset er i år sat ved Enhedslisten.

"Jeg synes, at der skal gøres noget ved boligløsheden i København, og så synes jeg, at de mennesker der kommer herop for at arbejde fra Østeuropa, skal behandles bedre af vores system, når de nu engang er her," siger han.

Politikerne er falske venner

49-årige Ibrahim Mahmoud har også sat sin stemme mod venstrefløjen, selvom han generelt ikke stoler på politikere. Værestedet har igennem projektet haft inviteret tre kommunale politikere, og selvom Ibrahim er blevet klogere på deres politik, er forholdet til politikere generelt stadig ambivalent.

"Når der er valg, vil politikerne pludselig være venner med os. Men de kommer ikke efter valget og spørger ind til, hvordan det går," siger han.

Ibrahim lever til dagligt i en lejlighed uden elektricitet, fordi kommunen ikke vil hjælpe ham med elregningen. Derfor har han igennem fem år brugt stearinlys, og derfor håber han på at det parti han har stemt på, vil gøre noget for at hjælpe ham.

Efter valgflæsk på værestedet, skal han hjem og have lidt rødvin, og fordi han ikke selv har strøm i lejligheden, skal han hjem til en kammerat og følge valgaftenen på tv.