Tæt på verden: Vagter får tæsk af politi

16. apr 2011
En arbejdskonflikt mellem sikkerhedsvagter og deres arbejdsgiver G4S har skabt røre i Mozambique. De strejkende vandt men over 100 fik tæv.

Strejkede sikkerhedsvagter i Mozambiques hovedstand Maputo påstod, at G4S, der er verdens største sikkerhedsfirma, ulovligt havde sænket deres lønninger.

Klagerne begyndte sidste sommer. De ansatte klager også over manglende bonusser og betaling for overarbejde. Over 100 fik tæv af politiet.

Politiets særlige udrykningstjeneste tog hårdt fat for at dæmpe gemytterne, hvor de strejkende er anklaget for hærværk. Efter balladen bekendtgjorde myndighederne, at strejken i øvrigt var ulovlig. Politiet kritiseres nu for unødvendig brug af vold.

Torsdag meddelte G4S, at de trækker alle anklager imod de protesterende tilbage. De arresterede ventes løsladt. Samtidig genetableres 8-timers vagter i stedet for de indførte 12-timers arbejdsdage.


[pagebreak]Som i gamle dage

Menneskeretsorganisationen i Mozambique, Liga Moçambicana de Direitos Humanos, kræver både en grundig undersøgelse af strejken og fyring af politichefen. Han har tidligere været involveret i lignende sager.

Reaktionerne i landet er stærke, fordi de minder folk om en grum fortid indtil 1994, hvor diktatur rådede og frihedsrettigheder ikke blev respekteret. Forholdene har fået Anmesty International til flere gange at skrive stærkt kritiske rapporter om ekstrem vold fra politiets side.

Politi dræbte også i 2010

I september sidste år var der omfattende optøjer i Mozambiques hovedstad, Maputo på grund af høje leveomkostningerne. Politiet skød med skarpt imod de protesterende og dræbte mellem 13 og 18 civile, rapporterede Global Voices Online.

Regeringen gav sig dog få dage efter og indførte priskontrol og nedsatte priserne på hvede, elektricitet og vand til landets over 23 millioner indbyggere.

Årsagen til optøjerne var på overfladen de internationale kornpriser og underskud af lokal produktion af fødevarer. Kommentatorer i landet mente, at priserne var gnisten, der antændte eksplosionen i gaderne.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Mozambique er verdens 5. fattigste land.

Kommunikation lukket

Demonstrationerne i Maputo var voldsomme. Som er sædvane i verden i dag, opstod der pludselig få dage efter problemer for SMS-tjenester lige som meddelelsen om priskontrol skulle komme.

Det blev fortolket som at myndighederne søgte at forhindre gentagelser af gadedemonstrationerne. Alle systemer, der var gået ned, kom i gang igen på samme tid.

Myndighederne nægtede ethvert ansvar, selv om journalister har set breve til teleselskaberne med ordrer om at lukke ned.

Om G4S

G4S er verdens største sikkerhedsfirma med 625.000 ansatte i 120 lande. I Danmark er der 2.000 ansatte, der arbejder med sikkerhed for erhvervslivet og private.

Oprindelig hed firmaet Falck og var dansk. I 1963 slugte Falck konkurrenten Zonens Redningskorps og blev dominerende i det danske marked. Siden kom en fusion med det internationale Group 4 og britiske Securicor. Det blev til G4S.

G4S droppede torsdag de kriminelle anklager imod de protesterende ansatte efter Mozambique minister for arbejdsmarkedet har bedt om at parterne finder sammen i faglig voldgift. De arresterede ventes frigivet. Deres fagforening har ikke været involveret i urolighederne.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.