Vagnbredformat-medium_32
Vagns Ruhoff Hansens kone er førtidspensionist og lever isoleret på grund af dårligt helbred. Hvis han starter på job, føler han, at han udsætter hende for smitte. Foto: Privatfoto

Vagns kone er i risikogruppen: Nu kræver DSB, at han kommer på job

23. sep 2020, 13:45
Folketinget besluttede i maj, at folk i risikogruppen og deres pårørende kan blive hjemme fra arbejde med løn. Vagns kone er i risikogruppen, og derfor har han ikke været på job som togfører i fire måneder. Nu kræver DSB, at han møder på arbejde igen.

I 22 år har Vagn Ruhoff Hansen arbejdet som togfører i DSB. Men siden 1. juni har han ikke været på arbejde, da hans kone er i risikogruppen for at blive meget syg ved smitte med covid-19. Derfor har de sammen valgt at isolere sig mere eller mindre i deres hjem i Farsø i Nordjylland.

LÆS OGSÅ: Togføreren Vagn må ikke bære mundbind for DSB: 'Jeg er meget utryg'

Tirsdag modtog den 56-årige Vagn Ruhoff Hansen et opkald fra sin leder og et brev, der gjorde ham både bange og vred. Beskeden fra hans arbejdsgiver var, at han skulle møde på arbejde to dage senere eller anmode om selvbetalt orlov resten af året. 

Din mening

På A4 Arbejdsliv vil vi rigtig gerne dele din mening om arbejdslivets udfordringer og idéer til løsninger med vores andre læsere. Så send et debatindlæg til [email protected] - husk gerne et foto.

-  Min kone har levet isoleret gennem hele krisen, da hun er i risikogruppen på grund af overvægt og en tarmsygdom. Det har jeg lægens dokumentation for. Hun har levet totalt isoleret siden den 11. marts og tager ikke engang ud at handle. Jeg er bange for, at det vil koste hende livet, hvis jeg møder på arbejde igen.

Folketinget tog beslutningen

Vagn Ruhoff Hansen har kunnet være hjemme, fordi et flertal i Folketinget 15. maj besluttede, at personer i risikogruppen og pårørende efter aftale med deres arbejdsgiver kan blive væk fra arbejdet med løn. Til gengæld kan arbejdsgiveren få sygedagpengerefusion.

Forudsætningen er dog, at lønmodtageren har dokumentation fra lægen, samt at der ikke er mulighed for at arbejde hjemmefra eller ændre arbejdsopgaverne, så de kan udføres i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens gældende retningslinjer.

I brevet som Vagn Ruhoff Hansen modtog fra DSBs HR-afdeling, og som A4 Arbejdsliv har set, vurderer de, at de følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer, da det nu er obligatorisk for al togpersonale og passagerer at bære mundbind, som er det, der kræves, hvis det ikke er muligt at holde to meters afstand til kunderne. Dermed kan Vagn Ruhoff Hansen udføre sin arbejdsopgaver uden risiko for at blive smittet, mener de.

DSB: Vi skal finde en løsning

A4 Arbedjsliv har spurgt underdirektør i DSB, Poul Gemzøe-Enemark, hvorfor Vagn Ruhoff Hansen skal tilbage på job netop nu?

- Vi har givet folk i risikogruppen og folk i hustanden mulighed for at blive fritaget fra tjeneste med fuld løn, også inden vi fik mulighed for at få refusion. Men vi følger også Sundhedsmyndighedernes anbefalingerne, og det er sådan, at man kun kan få refusion, hvis man ikke kan leve op til deres retningslinjer. Og det kan vi nu, fordi det er blevet et krav, at man skal bære mundbind i togene. Det er præcis det, der bliver anbefalet, når det ikke er muligt at overholde to meters afstand.  

Det har været et krav siden 15 .august. Hvorfor er det netop nu, når smittetallet igen er stigende, at han skal møde på arbejde?

- Det er ikke sådan, at vi på klokkeslettet for kravet om mundbind siger, at nu skal I komme tilbage. Vi har også været i dialog med de faglige organisationer løbende. Der var oprindeligt cirka 20 i hele DSB, der var i øget risiko eller pårørende til en. Det tal er nede på tre til fem, som vi er i dialog med lige nu.

Hvis det er så få, så kunne DSB vel godt klare sig uden dem?

- Det er vigtigt, at vi håndterer det ens for alle, og det er medarbejdere, vi har brug for.

Men I giver ham samtidig mulighed for selvbetalt orlov. Det betyder vel, at I ikke mangler hans arbejdskraft?

- Orlov er jo ikke noget, som vi er forpligtet til at tilbyde. Men der prøver vi at sige 'hvad kan vi gøre for den enkelte'. Det er forbundet med en ekstra omkostning for os, fordi vi mangler deres arbejdskraft, og derfor skal vi have besat de vagter på anden vis. Men vi håber da på at få vores medarbejdere tilbage i job igen. Det her handler også om, at vi må påregne, at der også er covid-19 i 2021. Så vi skal have fundet en løsning.

’DSB har vurderet, at det er sikkert for dig at møde på arbejde igen, da vi overholder Sundhedsstyrelsens anbefalinger, og det samtidig ikke længere er driftsmæssigt forsvarligt at fritage dig for din arbejdsforpligtelse’, står der i brevet.

Leve uden løn

Som togfører er det Vagn Ruhoff Hansens opgave at tjekke togpassagernes billetter. Det er derfor ikke muligt at holde afstand på to meters afstand til andre mennesker, og det gør Vagn Ruhoff Hansen utryg.

-  Der er mange passagerer, der har en sygdom, der gør, at de har fået dispensation for at bære mundbind. Eksperter har flere gange sagt, at det kræver, at alle bærer mundbind for, at man er optimalt beskyttet, siger Vagn Ruhoff Hansen og fortsætter med at beskrive sin frustrationer:   

- Det er meningen, at jeg skal møde op på torsdag i Aarhus, hvor smittetallet er højt og så kører på en rute, hvor der er virkelig mange smittede. Det er uforsvarligt i vores situation, og jeg mener, det strider imod sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Der er jo en årsag til, at arbejdsgiver kan få refusion for dem i risikogruppen og de pårørende. Det er jo, fordi de kan blive meget syge og belaste sundhedsvæsnet.  

DSB er hverken til at hugge eller stikke i. Jeg føler mig meget presset. Jeg kan ikke møde op på arbejde, som situationen er nu
Vagn Ruhoff Hansen, togfører 

Vagn Ruhoff Hansen har både været i dialog med sin tillidsmand og sin ledelse, men der er ikke noget at gøre. Enten skal Vagn Ruhoff Hansen møde på arbejde eller anmode om orlov uden løn.

LÆS OGSÅ: DSB afviser mundbind: Vi ønsker et ensartet udtryk

- DSB er hverken til at hugge eller stikke i. Jeg føler mig meget presset. Jeg kan ikke møde op på arbejde, som situationen er nu. Så jeg må undersøge, om jeg er berettiget til sygedagpenge, og ellers må vi forsøge at klare os uden min løn, siger han.

Vagn Ruhoff Hansens forbund, Dansk Jernbaneforbund, opfordrer arbejdgiveren til både at følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer, men også vise hensyn i de særlige tilfælde, som der uvægerligt opstår i kølvandet på epidemien. Det skriver de via deres pressetjeneste i en mail til A4 Arbejdsliv.