Værn om dine idéer på jobbet

22. dec 2010
Undgå at din kollega render til chefen med dine idéer.

Tre ud af ti medarbejdere føler, at en kollega render med æren for deres idéer. Det viser ny undersøgelse fra Wilke.

Og idéer kan være meget værd. Men det er faktisk muligt at sikre sig bedre mod idétyveri.

"Man skal holde sine idéer tæt til kroppen. De kan vise sig at være meget værd," siger Kim Christiansen, salg- og marketingchef for Patentstyrelsen.

Han giver her nogle fif til, hvordan man bedre kan sikre sig æren for sine egne idéer, både store og små.

  • Hold dine idéer tæt til kroppen. Når de først er ude - også bare i frokoststuen - så er de nemmere at stjæle. Så hold tand for tunge - selv med de små idéer.
  • Når du føler idéen har taget form, så kan du begynde at overveje, hvordan du skal præsentere den.
  • Gå til chefen, hvis du stoler på ham. Sig, at du har en idé, som du gerne deler med ham på den betingelse, at du får kredit for den.
  • Hvis det er en større idé, så sørg for, at han skriver under på en hemmeligholdelsesaftale. Det er et dokument, som kan downloades fra Patentstyrelsens hjemmeside. Det forbyder den, som underskriver, at tale om idéen til andre end dig.
  • Hvis det er en idé, som kan føre til et patent, så bør du slet ikke meddele den til andre, da en offentliggørelse vil forhindre, at du overhovedet kan få patent. Brug eventuelt en hemmeligholdelsesaftale.
  • Det er vigtigt at få vejledning og rådgivning inden du kaster dig ud i et patent. Her kan henvende dig hos dit lokal væskthus eller DTI eller en privat rådgiver. Du kan også ringe til Patent- og Varemærkestyrelsen på 43 50 80 00 og få hjælp.