Bornholm har tidligere været et af de eneste steder i Danmark, hvor personer er blevet smittet med TBE-virus, men inden for de seneste par år har der været beskrevet tilfælde af TBE som følge af flåtbid i Nordsjælland. (Arkivfoto) Foto: Jeppe Bøje Nielsen/Ritzau Scanpix

Advarer: Her bor flåt med farlig virus

23. jun 2020, 13:10
En farlig, sjælden sygdom er fundet i flåter i populære ferieområder. Du kan stadig gå i skoven, men tag dine forholdsregler.

Rejser du på sommerferie til Nordsjælland eller Bornholm, skal du være ekstra forsigtig, når du lader de bare ben vandre gennem skovbundens græstotter.

Her kan du nemlig være uheldig at støde på flåter med den farlige sygdom TBE-virus - også kendt som centraleuropæisk hjernebetændelse.

Mens Bornholm længe har været kendt som risikoområde for den flåtbårne sygdom, har en række forskere for andet år i træk også kunnet indsamle den ved en bestemt naturlegeplads i Tisvilde Hegn i Nordsjælland.

- Risikoen er meget lokaliseret til enkelte steder. Det kan være ned til en håndboldbanes størrelse, hvor en stor andel af flåterne har virussen, mens der 1-300 meter væk slet ikke vil være nogen risiko, siger Peter Henrik Andersen, der er afdelingslæge på Statens Serum Institut.

I Danmark er borrelia og TBE-virus de to sygdomme, du kan udvikle efter flåtbid. Typisk overføres borrelia først 24 timer efter flåtbid, mens det forholder sig anderledes med TBE.

- Virusset findes i flåtens spytkirtler, så der vil allerede være en risiko for at have fået smitten, idet den bider sig fast på en person og suger blod, siger Peter Henrik Andersen.

Du kan ikke se, om flåten er inficeret med sygdommen, men får du inden for 1-2 uger symptomer som feber, muskelømhed og hovedpine, kan du være blevet ramt af infektionen.

Hos hver tredje, der bliver inficeret med TBE-virus, opstår der en alvorlig hjernebetændelse, hvor man efter en symptomfri-periode blandt andet kan opleve lammelse og talebesvær.

Der opstår typisk kun 1-2 tilfælde af TBE-sygdom om året på Bornholm. I 2019 var dog fem tilfælde.

- Overordnet er det stadig en sjælden infektion, og der er andre ting med langt større risiko. Men man skal kende til sygdommen og tage sine fornuftige forhåndsregler, siger han.

Om du befinder dig i et TBE-område eller ej, så anbefaler naturvejleder Mette Millner Raun, at du altid dækker dig ind i tøj, som slutter til i enderne, når du vil afvige fra skovstierne.

- Vil man mindske risikoen, kan man også altid vælge at holde sig til stierne. Men det er lidt den kedelige naturoplevelse, så det vil jeg ikke anbefale som naturvejleder, siger Mette Millner Raun.

Gør det i stedet til en rutine at tjekke dig selv og dine børn, når I træder ud af enhver skov uanset landsdel - jo hurtigere, jo bedre.

Flåten søger mod fugtige steder, så tjek under armene, i hovedbunden, knæhaser og i skridtet.

Finder du en flåt, så fjern den med en tægetang eller brug to negle, og klem i et resolut tag.

/ritzau fokus/