Tæt på verden: Vær med til at ændre verden

22. maj 2013, 10:15
Meningsmåling giver alle i verden mulighed for at deltage i at forme en bedre fremtid. Så det er bare at deltage.

Hele verden er i færd med den største holdningsanalyse nogensinde. FN forsøger at finde almindelige menneskers prioriteringer for at skabe en bedre verden for alle. Målingen, som vil blive brugt til at vejlede FNs generalsekretær, der til september skal foreslå generalforsamlingen nye udviklingsmål for fremtiden.

Efter selv at have deltaget i målingen får man anledning til at sammenligne sig med andre ude i verden og studere prioriteringer.  Alle er enige om at uddannelse er det vigtigste af alt; bortset fra mænd over 55. Dernæst kommer bedre sundhedsvæsen i alle lande, der ikke som Danmark er meget rige.

Nogle vil måske undre sig over, at politisk frihed rangerer særdeles lavt i de fleste områder af verden. Klimaindgreb ligger også helt i bund på verdensplan, bortset fra Danmark og formentlig andre velhavende steder.

Interessante valg

Undersøgelsen beder folk vælge seks ud af 16 mulige forhold, som de finder vigtige for at skabe en bedre verden. De dækker de eksisterende MDG 2015 årtusindmål, der skal fornys om to år. Målingen er ved at nå sin deadline.

Fra Danmark har 995 givet for deres prioriteringer for en bedre verden – i Nigeria har 157.000 stemt.

Blandt danske mænd over 55 har 28 stemt, og den højeste prioritet i denne samfundsgruppe var uddannelse efterfulgt af politisk frihed, handlinger imod klimaforandringer, frihed for diskrimination og adgang til rent vand og sanitet.

Bag initiativet står FN, WWW Fonden, Overseas Development Institure, Ipsos Mori og partnere ude i verden.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.