Vær ikke bange for at stikke din kollega

4. apr 2010
Du stikker ikke, fordi du går til chefen omkring din kollegas alkoholproblem. Tværtimod, mener misbrugsekspert.

Din kollega lugter af alkohol, har spejlblanke øjne og taler usammenhængende.

Du vil gerne hjælpe, men vil heller ikke snage i andres liv - og du har overhovedet ikke lyst til at stikke kollegaen og gå til chefen.

Men det skal du. Du skal gå op på chefens kontor så hurtigt som muligt.

Ligegyldigt hvor ubehageligt det måtte være, er det det eneste rigtige at gøre, forklarer Søren Skensved, der er behandlingsansvarlig hos Dansk Misbrugs Center.

”Man bør altid gå til ledelsen, HR afdelingen eller tillidsmanden. Som kollega kan du ikke stille noget op og konfronterer du kollegaen, benægter vedkommende oftest problemet, og føler, at man uretmæssigt blander sig i privatlivet.”

Grænseoverskridende

Søren Skensved erkender, at det kan være grænseoverskridende at gå til ledelsen. Man kan få en fornemmelse af, at man stikker en kollega og går bag hans ryg.

”Der vil altid være en loyalitetskonflikt - og for at gå til ledelsen med problemet, er det afgørende, at man ved, at virksomheden har en alkoholpolitik, der hjælper misbrugeren, og ikke skrider til fyring. Og gør man ikke noget, får personen ikke den nødvendige hjælp,” siger han.

”Det paradoksale er, at alle alkoholikere vil stritte imod med arme og ben. Men man er i gang med at hjælpe én, der desperat har brug for hjælp, men ikke selv ønsker det. Langt de fleste vil være glade for at komme ud af alkoholens slaveri.”

God idé at lade firmaet betale

Og der kan faktisk være god ræson i at gå til ledelsen omkring en kollegas alkoholproblem. Der er nemlig vældig gode resultater med alkoholafvænning, hvis det er arbejdspladsen, som sender medarbejderen af sted.

”De behandlinger, hvor det er arbejdsgiveren, der griber ind, er dem, som har den allerbedste succesrate. Når det er arbejdspladsen, der betaler, er motivationen stor, fordi det er ens ansættelsesforhold, det gælder, og man risikerer at blive fyret, hvis ikke man kan passe sit arbejde.” siger Søren Skensved.

Han oplyser, at alkoholikere, der bliver sendt på alkoholafvænning på firmaets regning, har en gennemførelsesprocent nær de 100 procent - og fire ud af fem er stabil ædru efter et år.