Tæt på verden: Vælgerne giver Gandhi hård lussing

6. mar 2012
Optælling af fem delstatsvalg i Indien er i gang. Regeringspartiet får ikke et overbevisende resultat.

Trods ihærdig indsats fra Indiens regeringspartis leder, Rahul Gandhi, ser hans Kongresparti ud til at få et særdeles dårligt resultat ved lokalvalgene i Uttar Pradesh og andre steder.

Optællingen af stemmerne ved valget og meningsmålinger ved valgsteder, der har stået på i fem uger, viser med al tydelighed, at Kongrespartiet måske kun når halvdelen af de 100 mandater i den enorme delstat Uttar Pradesh, som var målet.

Rahul Gandhi kommer ud af lokalvalgene endnu mere svækket, end da de begyndte. Han forventes at være kandidat til premierministerposten ved de nationale valg i Indien om to år.

Aktuelt er regeringskoalitionen halvlammet af interne konflikter. Ghandis håb var at puste nyt liv i det skandaleramte Kongresparti. Det blev blot til et støn. Nu er Gandhi-dynastiet i fare for at miste sin placering som Indiens politiske ledere.

Uttar Pradesh

Uttar Pradesh er en delstat med over 200 millioner borgere, der har stor indflydelse på national politik i indien. De foreløbige resultater viser, at den altdominerende dalit-politiker Mayawati mister sit langvarige greb om flertallet til socialistpartiet.

I Uttar Pradesh bliver Kongrespartiet kun nummer fire, viser de foreløbige optællingsresultater. Det kan i bedste fald give en billet til en koalition med Socialistpartiet, der næppe helt når et flertal.

Nedstemningen af Mayawati er måske valgets største overraskelse. Hun har ellers haft nærmest kultagtig status og har hersket i Uttar Pradesh, som var det hendes personlige rige. Politikeren er således også blevet en af Indiens rigeste personer.

Der har været næsten 60 procent valgdeltagelse med 76 millioner stemmer afgivet på 138.000 valgsteder alene i Uttar Pradesh. I det lokale parlament er der 403 sæder.

Andre delstater

Kongrespartiet har formentlig heller ikke formået at tage kontrol med parlamentet i landbrugsstaten Punjab, der er nabo til Pakistan. I staterne Goa og Uttarakhand er det for tidligt at forudse resultatet. I den mindre fattige stat Manipur ser regeringspartiet ud til at sejre.

Delstaten Uttar Pradesh besidder med sine folkemængde hele 80 mandater i det nationale parlament og har således stor indflydelse på national politik.

Kongrespartiet startede sin politiske dominans i netop den stat, og Rahul Gandhi sidder på et mandat fra U.P.

Meget er på spil ved lokalvalgene, idet Indiens økonomiske vækst er faldet til under 7 procent, hvilket er en stor politisk udfordring. Aktiemarkederne er yderst nervøse for, hvordan landets økonomiske udvikling kan blive genoprettet.

Ikke mindst vil befolkningen have lavere inflation og indgreb imod den omfattende korruption. Regeringen kommer med sit finanslovsforslag om 10 dage.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.