Vælg en frisør uden ødelagte hænder og astma

2. jul 2011, 22:45
En mærkningsordning for frisører, der har styr på arbejdsmiljøet, er en af forlagene til at forlænge arbejdslivet for frisørerne

Nu kan du se frem til at gå til frisør og samtidig være sikker på, at den, der klipper dit hår, har styr på arbejdsmiljøet.

En ny mærkningsordning, der skal skille heltene fra skurkene i den kemikalieplagede frisørbranche, er nemlig på vej. Det er et af forslagene i en kampagne, som Arbejdstilsynet, Frisørmestrene og Frisørforbundet planlægger.

Kampagnen skal tage kampen op mod de omfattende arbejdsmiljøproblemer i frisørbranchen. Den gennemsnitlige frisør holder otte og et halvt år i faget, og stopper ofte på grund af ødelagte hænder, allergi og smerter i kroppen. Frisørelever ned i teenagealderen får tildelt arbejdsskadeerstatninger.

En del af forklaringen er det daglige arbejde med skrappe kemikalier, parfumer, parabener og oveni våde hænder.

En del kunne afhjælpes med handsker og udsugning. Men det bruger mange frisører ikke. Enten fordi arbejdspladsen ikke har det, eller fordi de ikke selv bruger det nok.

"Målet er, at flere skal bruge handsker og udsugning. Hvordan vi gør det bedst, ligger ikke fast endnu," siger Connie Mikkelsen, formand for Frisørmesterforeningen.

Forslaget om mærkning, går ud på at frisørsaloner, der har haft en eller flere frisører på efteruddannelse i sikkerhed og arbejdsmiljø, kan blive certificeret og reklamere med mærket overfor kunderne.

Andre forslag er en informationskampagne, der skal ændre holdningen hos den enkelte frisør og frisørmester, så de tager kravene om handsker og udsugning alvorligt.

"Så kan salonen dokumentere, at her kan man håndtere produkterne på en forsvarlig måde," siger formand Poul Mongaard fra Frisørforbundet.

Fremover ser det også ud til at frisøreleverne skal have mere uddannelse og måske ligefrem til eksamen i arbejdsmiljø og sikkerhed. Det vil med tiden gøre mærkningsordningen unødvendig.

Arbejdsgiverne, Danmarks Frisørmesterforening, og fagforeningen, Dansk Frisør og Kosmetikerforbund, har ellers været på kant i årevis.

Efter Avisen.dk har dokumenteret de groteske arbejdsforhold for frisørerne, har både beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) og Arbejdstilsynet været inde over for at få de stridende parter til selv at lave aftaler, der kan hjælpe frisørerne.

Arbejdstilsynet har de seneste måneder holdt møder med både frisørerne og frisørmestrene hver for sig og sammen.

"Jeg oplever, at der er god vilje på begge sider, så jeg håber, at der kan blive lavet nogle gode planer og aftaler," siger kontorchef Sonja Ploug Jensen fra Arbejdstilsynet.