Italienske firmaer har blandt andet været involveret i metrobyggeriet i København. Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix

Italienske firmaer vækker bekymring: "Et kæmpe problem"

18. sep 2019
Især byggebranchen oplever et stort italiensk indryk, og nu frygtes det, at italienske virksomheder vil udnytte hul i dansk arbejdsret.

Store italienske virksomheder har fået et solidt fodfæste på det danske arbejdsmarked, hvor de på bare fem år har firedoblet deres tilstedeværelse.

Det viser en analyse af tal fra Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT), som alle udenlandske virksomheder skal tilmelde sig, når de arbejder i Danmark. Det skriver Fagbladet 3F.

Mens der i 2014 var 533 italienske virksomheder, der havde registreret sig i RUT-registret, er tallet nu eksploderet til 2230.

Størstedelen af de italienske virksomheder arbejder i byggebranchen – ud af 2230 registreringer i 2018 var de 1457 således inden for bygge og anlæg. Det svarer til seks ud af ti.

Det stigende antal italienere i den danske byggebranche vækker bekymring.

På metrobyggeriet i København og andre milliardbyggerier er italienske entreprenører nemlig blevet taget i snyd, underbetaling og falske underskrifter og er blevet idømt et stort tocifret millionbeløb i bøder og erstatning.

Det fortæller Palle Bisgaard, der er næstformand i 3F Byggegruppen, som organiserer knap 60.000 bygningsarbejdere.

- Det er ikke kun italienere, der kaster sig ud i social dumping, men vi kan konstatere, at de står bag nogle af de største og mest omfattende sager om underbetaling, vi har set. Samtidig er sagerne ofte meget grove, og vi har blandt andet oplevet, at medarbejdere er blevet udsat for voldsomme trusler, fordi de har krævet ordentlige forhold, siger han.

Jens Arnholtz, der er lektor ved forskningscentret FAOS på Københavns Universitet, kan genkende billedet. Han forsker i udenlandsk arbejdskraft inden for EU og har fulgt de mange sager om social dumping på det københavnske metrobyggeri, hvor italienske firmaer er blevet idømt store millionbøder.

- Nogle er ikke gået op i reglerne eller har ikke forstået dem, og andre har bevidst forsøgt at snyde, siger han og fortsætter:

- Man skal passe på med ikke at skære alle over en kam, men det har givet nogle sammenstød, fordi de italienske virksomheder kommer fra en kultur, hvor fagforeninger er nogle, man prøver at undgå. I Danmark har fagforeningerne en helt central rolle, og vi har en forventning om, at der er ordnede forhold.

Det store italienske indryk giver netop nu anledning til ekstra stor bekymring på det danske arbejdsmarked.

Fagbladet 3F har i en række artikler beskrevet et gabende hul i det arbejdsretslige system, der er opstået efter et italiensk entreprenørselskab er gået til en domstol på Sicilien og har fået underkendt en dom fra Arbejdsretten i Danmark.

- Set fra et dansk synspunkt er det et kæmpe problem, hvis domme fra Arbejdsretten og voldgiftsretten underkendes i andre lande. De italienske virksomheder har vist sig villige til at tage en juridisk kamp mod vores overenskomster og arbejdsretlige system, fordi de ikke vil underlægge sig vores regler, siger lektor Jens Arnholtz.

Sagen er anket og følges foruden arbejdsmarkedets organisationer tæt af Beskæftigelses-, Justits- og Udenrigsministeriet.