Tæt på verden: Vaccine sikret til millioner af syge børn

29. sep 2011
Samarbejde med verdens store medicinalfirmaer giver billig vaccine.

Millioner af børn i fattige lande er nu sikret vaccine imod almindelige men dødelige sygdomme som lungebetændelse og diarré. Disse sygdomme er årsag til særdeles mange tab af liv.

Den internationale organisation GAVI har sikret 50 nye prisbillige aftaler med førende medicinfirmaer til brug i 37 fattige lande. Aftalen forventes at kunne sikre millioner imod sygdom og tidlig død.

Vacciner

De to sygdomme er hver ansvarlige for over 500.000 dødsfald. GAVI, en organisation mellem erhvervsliv og offentlige institutioner i Schweitz, meddeler via Reuters, at der er sikret vaccine imod lungebetændelse til 18 lande, hvoraf 12 er i Afrika.

Medicinen dækker adskillige sygdomme. Aftalerne, der er indgået med firmaer som Pfizer, GlaxoSmithKline, Merck og Sanofi-Aventis, bygger på finansiering bevilliget i sommer ved en donorkonference, der gav næsten 25 milliarder kroner.

De fleste midler kommer fra Storbrittanien, Canada, Italien, Norge, Rusland og Bill & Melinda Gates Foundation. GAVI blev oprettet ved World Economic Forum i år 2000.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.