Våd sommer gør os til dovne hunde på jobbet

18. aug 2011
En ferie fyldt med regn kan forfølge os ind i efteråret. Læs her hvordan du hjælper dig selv tilbage på sporet

Havde du set frem til en sommer i sandaler og badetøj, men endte i stedet i gummistøvler og tykke trøjer?

Hvis din sommerferie mest af alt har mindet om en efterårsferie, kan det være op ad bakke at vende tilbage på arbejde.

Karen Brask er specialist i arbejdspsykologi ved Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik på Odense Universitetshospital. Ifølge hende tager vi hurtigt en skuffende ferie med tilbage på jobbet.

”Mange har en forventning om, at når det er sommer, så skal vi ud og nyde vejret. Ofte planlægger vi en masse udendørs aktiviteter i ferien, men hvis det så regner dag ud og dag ind, så bliver de forventninger ikke indfriet. Derfor kan vi blive meget skuffede, og det kan påvirke ferien og dermed den energi, vi møder tilbage på arbejdet med,” siger hun.

Ferien ruster os til vintermørket

Ifølge hende er der tendens til, at antallet af henvisninger stiger efter en dårlig sommer. Det skyldes ofte stresslignende symptomer, som kan opstå, når man ikke har ladet op i sin ferie.

”Hvis man har haft en forventning om at skulle dase i en liggestol i haven, men i stedet har brugt ferien på at skovle vand op fra kælderen, så er det klart, at man ikke får den fornyede energi, som man havde set frem til at få,” siger Karen Brask og fortsætter:

”Det er utrolig vigtigt, at vi får ladet op i ferien. Nu går vi mod mørkere tider, og hvis man ikke har opbygget det psykiske overskud, som man skulle have haft i ferien, så møder man tilbage på arbejde med færre ressourcer og kan hurtigere føle sig stresset og belastet,” siger hun og forklarer, at det kan komme til udtryk ved en kortere lunte, dårligere søvn og nedtrykthed.


Planlæg en ny ferie

Er man grundlæggende glad for sit arbejde, kommer man dog hurtigt oven på, forklarer Karen Brask.

Vil man lette processen er hendes råd først og fremmest, at gøre noget for sig selv, der kan give overskud til humøret.

”Meld dig til et spændende kursus, tag ud og spis med vennerne eller meld dig ind i et fitnesscenter,” foreslår hun.

Er det stadig for nedslående at kigge ud af vinduet på regn og blæst, er Karen Brasks råd, at man skynder sig at planlægge en efterårsferie.

”Det er vigtigt, at have noget at se frem til. Ærgrer man sig stadig over netop at have brugt sin eneste ferie i regnvejr, så kan det hjælpe utrolig meget, hvis man ved, at man inden længe skal hen til et sted, hvor palmerne svajer,” siger hun.