Våbenhvile i Darfurregionen

13. nov 2008
Den sudanske præsident Omar Hassan alBashir har onsdag erklæret våbenhvile i den krigshærgede Darfurregion i det vestlige Sudan.

Præsidenten oplyser desuden, at regeringen vil påbegynde en afvæbning af de militante grupper i regionen og begrænse den sudanesiske hærs brug af våben i området.

Tidligere våbenhviler i området er dog ikke blevet overholdt, og den netop erklærede våbenhvile har også det problem, at oprørerne i regionen ikke har deltaget i forhandlingerne og ikke accepterer den.

Våbenhvilen er dog et skridt i den rigtige retning, hvad angår fred i regionen, hvor 300.000 mennesker er blevet dræbt og over to millioner er blevet drevet på flugt siden 2003.

Håbet er, at præsidents skridt kan presse oprørsgrupperne til at overholde en fredsaftale fra 2006. Præsidenten har gennem flere år holdt hånden over de muslimske oprørsgrupper, der fører væbnet kamp mod de afrikanske stammer i den vestlige del af Sudan.

Præsident Omar Hassan al-Bashir er dog kommet under betydeligt internationalt pres den seneste tid bl.a. efter, at den internationale krigsforbryderdomstol har anklaget ham for krigsforbrydelser, folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden.

Domstolen har også udstedt en international arrestordre på ham.

-Newspaq

faktaboks