V til kritikere: Betal skatterabat tilbage!

30. jan 2010
Modstanderne af skattereformen og andre velgørere skal have mulighed for frivilligt at betale skat, mener Vordfører.

Hos flere end tre millioner danskere gik der fredag flere penge ind på bankbogen, end der plejer. Det skyldes regeringens skattelettelser på i alt 17 milliarder kroner.

Men ikke alle er glade. Ca. en million danskere er - ifølge en undersøgelse, som Capacent har lavet for DR - modstandere af skattelettelserne. Det får nu Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen til at opfordre de mange kritikere til at betale pengene tilbage.

”Der har fra oppositionens side været indædt modstand mod skattelettelserne, så lad os dog give enhver mulighed for at betale pengene tilbage,” siger han.

Muligheden skal være der

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Ingen har danskere har forsøgt at undgå at modtage pengene - eller at betale dem tilbage, oplyser Skat. Og i dag er der reelt ikke mulighed for at betale mere i skat, end man er forpligtet til. Men det vil V-ordføreren have lavet om på.

Torsten Schack Pedersen siger, at han med Skatteministeriet vil drøfte muligheden for, at der på selvangivelsen kommer et felt, hvor man kan angive frivillige skattebidrag.

"Så kan de mange modstandere af skattelettelser tilbageføre pengene for deres samvittigheds skyld. Men jeg tvivler på, at det bliver brugt ret meget. For der er langt fra de endeløse krav om flere penge til fælleskassen – og så til handling - især, når man kan mærke det på sin egen økonomi," siger han.

Ingen kommer i fængsel

Henrik Kahlers er kontorchef i Skatteministeriets afdeling for personskatter. Han fortæller, at det - som reglerne er nu - ikke er muligt at lave en frivillig skatteindbetaling. Eneste mulighed er at lyve over for Skat, oplyser han.

 

"Man kan selvangive for høje indkomster. Eksempelvis kan man sige, at man har serveret til nevøens konfirmation og tjent 5.000 kr. på det. Men for os i Skat gælder det om, at alle skal betale den rigtige skat, hverken mere eller mindre. Så hvis vi opdagede, at de 5.000 kr. så ud til at være en fejl, kunne vi godt finde på at undersøge sagen nærmere," siger Henrik Kahlers.

"Men jeg lover, at vi ikke sender nogen i fængsel, hvis de selvangiver for høje indkomster."