V smider bombe: Vil genåbne førtidspensioner

27. apr 2012
Venstre foreslår, at landets kommuner skal tvinges til at opsøge førtidspensionister for at give dem et tilbud om fleksjob.

En del af den kvarte million danskere, der lige nu lever af førtidspension, kan se frem til at få deres sager genåbnet.

Venstre vil - støttet af de konservative og Liberal Alliance - forpligte kommunerne til at opsøge den enkelte førtidspensionist med et tilbud om at genåbne sagen.

Sådan lyder forslaget, som partierne har smidt på bordet under de højaktuelle forhandlinger om en omfattende reform af førtidspension- og fleksjob-systemet.

Socialdemokraterne vil ikke kommentere forslaget direkte - men er "åbne overfor alle forslag" og de Radikale kalder det konkrete forslag for "interessant".

Venstre lover: Det handler ikke om tvang

Bagtanken er at få førtidspensionisterne til at opgive den livslange ydelse til fordel for et fleksjob.

"Vi vil ikke tvinge førtidspensionisterne. Vi vil tvinge kommunerne til at opsøge førtidspensionisterne, så de kan få en tilknytning til arbejdsmarkedet, hvis de har fået det bedre og ønsker at arbejde," siger Ulla Tørnæs, der er Venstres beskæftigelsesordfører.

Hun mener, at nogle førtidspensionister af skræk for at få frataget deres pension undlader at fortælle kommunen, at de er blevet i stand til at få et fleksjob.

Derfor skal initiativet ligge hos kommunen og ikke hos borgeren, mener Venstre.

Et følsomt emne

Regeringen forhandler i disse dage med alle partier undtagen Enhedslisten om en reform af førtidspension og fleksjob.

Målet med reformen er at skabe et mere rummeligt arbejdsmarked og at minimere hullet i statskassen med 1,9 milliarder kroner i 2020 og knap 3,5 milliarder kroner på sigt.

Førtidspensionister, hvis sag er startet efter 2003, får som udgangspunkt 17.000 kroner om måneden, hvis de er enlige, og 14.500 kroner om måneden, hvis de er gift.

Med cirka 245.000 førtidspensionister på landsplan er det en så dyr ordning, at den nu må reformeres.

"Jeg ved, at det er et følsomt emne, og jeg ønsker ikke at skabe uro blandt førtidspensionisterne, men den ordning, der findes i dag, er for dårlig," lyder det fra Ulla Tørnæs.

K og LA bakker op

De Konservative er med på idéen.

"Det giver god mening at give de unge førtidspensionister sådan et tilbud. Jeg er oprigtig ked af, at der er en tendens til, at vi parkerer de unge på en livslang ydelse. Det er tarveligt," siger Mai Henriksen, der er partiets beskæftigelsesordfører.

Liberal Alliance vender også tommelfingeren opad.

"Venstres forslag er positivt. Det er jo ingen hemmelighed, at førtidspensionen skal reformeres, fordi ordningen er for gavmild, som den ser ud i dag," siger beskæftigelsesordfører Joachim B. Olsen.

[pagebreak]

Tilbud eller trussel

Både Venstre og De Konservative afviser, at et tilbud kan komme til at lyde som en trussel i munden på en kommunal sagsbehandler.

"Det skal ikke være for at jagte folk væk fra førtidspensionen. Det er vigtigt, at presset ligger på kommunen og ikke på borgeren," siger Mai Henriksen fra De Konservative.

Venstres Ulla Tørnæs vil betale ordningen via SATS-puljen, der donerer penge til enkeltstående projekter inden for social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet.

"En opsøgende indsats koster penge, men det koster samfundet meget mere, hvis en 27-årig førtidspensionist bliver på den ydelse livet ud," siger hun.

Tavshed i regeringen

I regeringens oplæg til forhandlingerne, 'En del af fællesskabet', skriver partierne, at førtidspensionister under 40 år skal have "mulighed for at deltage i ressourceforløb, hvis de selv ønsker det".

Med hvad regeringen mener med "mulighed", uddyber den ikke.

Det er heller ikke til at få ud af socialdemokraterne, hvad de mener om Venstres nye forslag.

"Vi forhandler ikke i medierne. Det sker kun ved forhandlingsbordet," siger partiets beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S), der dog er "åben" over for alle forslag.

De Radikale er også tavse, selvom den konservative Mai Henriksen mener, at forslaget er "radikalt DNA".

En udtalelse, som den radikale beskæftigelsesordfører, Nadeem Farooq, ikke vil kommentere. Han finder dog forslaget "interessant".

Pres på ministeren

Venstre og De Konservative har en reel chance for at få forslaget igennem.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) er nemlig afhængig af de to partier. Uden dem bryder hun et forlig om førtidspension og fleksjob, og det vil betyde, at folketingsmedlemmerne først kan stemme om reformen efter næste valg.

Kommunernes Landsforening vil ikke kommentere dagens forslag fra Venstre.