V og EL enige: Uklogt at forsinke ungetilbud

4. mar 2013, 06:00
Enhedslisten og Venstre kritiserer regeringen for ikke at have særuddannelse til svage unge klar, når kontanthjælpsreformen træder i kraft.

Enhedslisten kræver uddannelse til tiden.

Det sker, fordi forsinkelsen af en særuddannelse for bogligt svage og skoletrætte risikerer at få store konsekvenser for unge kontanthjælpsmodtagere.

Den såkaldte fleksuddannelse er ikke klar, når kontanthjælpsreformen træder i kraft til årskiftet.

3F og Danske Erhvervsskoler frygter, at forsinkelsen af uddannelsen - der netop er tiltænkt ressourcesvage unge, som dem beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) vil have væk fra kontanthjælpen - vil give de unge flere nederlag, end de har i forvejen.

De mener, at der er en reel risiko for, at de unge bliver parkeret på kontanthjælp eller en erhvervsskole, de er uegnede til.

"Det er fuldstændig tåbeligt. Fleksuddannelsen skal rykkes frem, hvis reformen af kontanthjælpen skal give mening," siger Christian Juhl, der er beskæftigelsesordfører for Enhedslisten.

Enhedslisten deler fagforbundets og erhvervsskolernes bekymring.

"Det værste er, at de svageste kontanthjælpsmodtagere risikerer endnu et knæk, hvis kommunerne enten overlader dem til sig selv eller presser dem ind på en erhvervsskole," siger Christian Juhl.

Tier om forsinkelse

Enhedslistens beskæftigelsesordfører er forundret over, at Mette Frederiksen - der lige nu forhandler med begge sider af folketingssalen om fremtidens kontanthjælp - ikke har fortalt, at fleksuddannelsen er forsinket.

"Det er dybt underligt. Da vi var til forhandling hos ministeren den anden dag, sagde hun ingenting om, at fleksuddannelsen var forsinket. Hun sagde derimod, at den skulle fungere parallelt med reformen," siger Christian Juhl.

Han vil nu tage sagen op med beskæftigelsesministeren.

I Venstre vækker forsinkelsen af fleksuddannelsen også undren.

"Det virker uhensigtsmæssigt og ikke særligt veltilrettelagt, hvis regeringen havde forestillet sig, at fleksuddannelsen skulle være svaret til nogle af de unge kontanthjælpsmodtagere, der skal have en uddannelse," siger beskæftigelsesordfører Ulla Tørnæs.

Ultra-liberal jubel

Liberal Alliance synes til gengæld, at nyheden om forsinkelsen er en god nyhed.

"Vi er kritiske over for den del af udspillet, der siger, at unge skal over i uddannelsessystemet. Det vil tilskynde de unge til at gøre sig mindre ressourcestærke, end de i virkeligheden er, fordi der er en stor gevinst ved ikke at være uddannelsesparat," mener beskæftigelsesordfører Joachim B. Olsen.

Avisen.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen.