Utrættelige Arne: I valgkamp for 11. gang

13. nov 2013, 14:10
Arne Skovbæk V og Ole Andersen S har ført valgkamp mere end ti gange. Nu stiller de op igen.

”Jeg ved ikke, hvor mange gange, jeg har stillet op. Lad mig lige tælle…”

72-årige Arne Skovbæk (V) gik første gang til kommunalvalg i 1964. For ham er den ene valgkamp svær at adskille fra den anden.

Sammen med socialdemokraten Ove Andersen, 69, er Arne Skovbæk en af dette kommunalvalgs mest erfarne kandidater. Begge herrer har ført kommunal valgkamp mere end ti gange.

Første gang, Arne Skovbæk blev valgt, var i 1985. Siden da har han været ude i en enkelt periode, men har ellers siddet uafbrudt i det, der i dag hedder Faxe Kommunes byråd, siden 1993.

Ove Andersen er ude i sin 11. valgkamp til det, der i dag hedder Middelfart Byråd. Tidligere har han været borgmester i Ejby Kommune i otte år.

”Det er stadig spændende,” fastholder Ove Andersen.

Sammenlagt har Arne Skovbæk efter eget udsagn brugt mindst 18 timer om ugen på sit byrådsarbejde, hvilket set over seks valgperioder betyder, at han har brugt mere end to et halvt år på det lokalpolitiske arbejde i Faxe.

”Jeg har mødt en masse spændende mennesker, som jeg ellers ikke ville have mødt. Men det er nok også kun gået, fordi jeg er enlig,” siger Arne Skovbæk, som ved siden af politik driver en gård og er formand for menighedsrådet og diverse andre ting.

Løfte til konen: Nu er det slut

Ove Andersen aner ikke, hvor meget tid han har brugt på lokalpolitik gennem tiden.

”Dengang jeg var borgmester, var det de andre, der bestemte min kalender,” siger Ove Andersen, som har lovet sin kone, at dette er den sidste valgkamp.

Arne Skovbæk erkender, at han kom ind i lokalpolitik, fordi han var den lokale VU-formand, og der var brug for nogle unge kræfter på plakaterne. Der var ikke en særlig sag, han brændte for, mere en overordnet interesse for politik.

Den største politiske bedrift, Arne Skovbæk kan komme i tanker om, er, da han som formand for kommunens byggeforbedringsudvalg var med til at vurdere og anbefale, hvordan byens boliger skulle se ud. Det betragter han som en principiel armlægning mellem den enkeltes ønsker og hensynet til almenvellet.

”Det kan godt være, det er godt for den enkelte med glaseret tag, men ikke sikkert, det er godt for naboen,” siger han.

Politiske unge hænger ikke på træerne

Ove Andersens politiske interesse blev vakt, da han blev uddannet som kommuneassistent på Ejby Rådhus. Da han gik til valg i 1974, var det under parolen: Skatten ned – eller noget for pengene.

”Mærkesagerne ændrer sig jo i takt med tiden, så i dag er min mærkesag, at det lokale spildevandsanlæg har opkrævet en afgift, som de ikke har lov til. Det er uretfærdigt overfor borgerne,” siger Ove Andersen. Som sin største politiske sejr gennem tiderne peger han på etableringen af et erhvervsområde i Ejby – lige op til motorvejen E45.

”Det førte til etableringen af flere hundrede arbejdspladser. Og de er der jo endnu,” siger han.

Hverken Arne Skovbæk eller Ove Andersen har noget imod, at yngre kræfter kommer til. Ove Andersen synes dog ikke, at de unge er så politisk interesserede.

”De hænger jo ikke på træerne i dag, de unge, som vil stille op,” konstaterer han.

Bliver de to ikke bliver valgt, går det hele dog nok også.

Arne Skovbæk har andre ting, han i så fald vil kaste sig over:

”Går det ikke, kan det være, jeg endelig får tid til at male noget på gården. Der er ikke altid tid til den slags,” siger han.