Tæt på verden: Usynlige kommandoer hærger

28. mar 2011
Hundredvis af civile er blevet dræbt, og en million mennesker er på flugt. Elfenbenskystens borgerkrig synes at være en realitet. Forhandlinger om fredelig udgang er brugt sammen, inden de begyndte.

Civile bliver i stigende grad angrebet i Elfenbenskysten.

FNs fredsbevarende styrker er dybt bekymret over brugen af tungere våben såsom maskingeværer, raketudstyr og morterer mod civile.

FN anslår, at omkring 500 mennesker har mistet livet hovedsagelig i den økonomiske hovedstad Abidjan, mens en million mennesker er på flugt.

Usynlige kommandoer

FN anklager især den tidligere præsident Laurent Gbagbo for det stigende antal overgreb på civile. I sidste uge skød hans styrker for eksempel i flæng i beboede områder og dræbte mindst 50 mennesker.

Gbagbo nægter at gå af, selv om han tabte præsidentvalget sidste november.

Men også Alassane Ouattara, vinderen af præsidentvalget, bliver i stigende grad sat i forbindelse med angreb på civile.

Og for at gøre billedet endnu mere forvirrende, er usynlige kommandoer i den sidste måneds tid begyndt at hærge både i Abidjan og i den nordlige del af landet.

Henretter soldater

Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch siger, at kommandoerne har dræbt civile og henrettet pro-Gbagbo soldater. I Abidjan kontrollerer de nu flere bydele.

Disse oprørere var aktive i borgerkrigen, der hærgerede landet i 2002/2003. De har lovet troskab til Ouattara, men troskaben ser ud til at smuldre.

Gbagbos kalder dem for ”Ouattaras terrorister”, mens den legitime præsident forsøger at distancere sig fra oprørernes og deres blodige angreb.

Mange oprørere udtaler til Reuters, at den vigtigste for dem er general Ibrahim Coulibaly.

Ny rival

Coulibaly, også kendt som ”IB”, var en højtstående rebel i 2002-03 oprøret. Han faldt senere i unåde hos Ouattaras folk, der kontrollerer den nordlige del af landet.

Oprørerne siger til Reuters, at deres mål er at komme af med en diktator, der nægter at gå frivilligt, og midlerne helliger derfor målet.

"Man kan ikke have en diktator som Gbagbo, der accepterede valget og så ændrede mening,” siger Defn, en oprører der står med et bælte fyldt med granater og fingre smykket med ringe.

General ”IB”er derfor på banen som en mulig rival til Ouattaras regering.

Uenighed om mægling

Forvirringen og dødvandet er således total i det vestafrikanske land, der tidligere var kendt for stabilitet og økonomiske vækst takket være landets kakao og kaffeproduktion.

Den Afrikanske Unions forsøg på at mægle faldt i weekenden til jorden. Unionen havde valgt Cape Verdes tidligere udenrigsminister Jose Brito til at forsøge mægling mellem Gbagbo og Ouattara. Mens Gbabo var tilfreds med Brito, nægtede Ouattara pure at indlede forhandlinger med ”en, der har så tætte bånd til Gbagbo”.

Tidligere på måneden gentog den Afrikanske Union, at Ouattara er den legitime vinder af præsidentvalget, men bad ham om at lave en ”inklusiv” regering og finde en ”yndefuld exit” for rivalen Gbabo.

Krigeriske unge

Samtidig med diplomatiets forsøg på at skabe fred, samlede tusindvis af unge Gbagbo- støtter sig til endnu et rally i Abidjan. Gbagbos aggressive ungdomsminister Charles Blé Goude stod bag, og budskabet var klart: Vi advarer det internationale samfund mod at blande sig i konflikten.

”Før Laurent Gbagbo kan angribes, skal man skære halsen over på alle disse mennesker her,” sagde ungdomsministeren.

FNs Sikkerhedsråd undersøger i øjeblikket et udkast til en resolution, der kræver Gbagbos afgang og giver FNs fredsbevarende styrker flere beføjelser til at beskytte civile, der er blevet betegnet som ”mulige forbrydelser mod menneskeheden”.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.