Usikkerhed gnaver i arbejdsglæden

6. aug 2011
Hver femte spekulerer dagligt på om evner rækker langt nok på arbejdspladsen. Problematisk, mener ekspert, der placerer ansvaret hos lederne.

Kan du være i tvivle om, hvorvidt du gør dit arbejde godt nok? Så er du ikke alene.

Mere end hver tredje grubler ofte over netop det spørgsmål. Det viser en undersøgelse, som analysebureauet Wilke har foretaget for Avisen.dk blandt 412 repræsentativt udvalgte personer.

Det er betænkeligt mange, mener Reiner Rugulies fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

”Hvis det er dagligt og endda flere gange dagligt, lyder det problematisk. Det er fint, at man ind i mellem reflekterer over, om man gør det godt nok. Men i det omfang lyder det problematisk,” siger Reiner Rugulies.

Usikkerheden rammer hårdt

Han peger på, at usikkerheden kan give udslag i stress og være skadelig for folks selvtillid og selvværd.Det samme gør Bo Netterstrøm, overlæge ved Arbejdsmedicinsk Klinik på Bispebjerg Hospital.

De mange spørgsmål angående egne evner er ’problematiske’, mener han. Men de overrasker ikke. 

”Mine patienter fortæller mig samme historie. De ved ikke de er købt eller solgt, og usikkerhed er enormt stressende,” siger han. [pagebreak]

Hvis man konstant er i tvivl om, om man er god nok, belastes man døgnet rundt, siger Bo Netterstrøm:

”Det er det stressniveau, som er ødelæggende, og som er med til at påvirke folks privatliv, deres selvtillid og selvværd, hvis de ikke ved, om de er gode nok."

Av, min arbejdsglæde

Ifølge undersøgelsen spekulerer 21 procent dagligt eller flere gange om dagen på, om de gør arbejdet godt nok. 14 procent kommer ugentlig i tvivl om, hvorvidt evnerne strækker langt nok.

”Umiddelbart tænker jeg, at det særligt gælder folk, der arbejder under en høj grad af selvstyring, og hvor der er uklare regler for, hvordan arbejdet udføres,” siger Reiner Rugulies.

Både han og Bo Netterstrøm peger på, at spekulationerne tærer på arbejdsglæden.

”Usikkerhed er en negativ følelse, der påvirker din selvtillid i den forkerte retning. På den måde går arbejdsglæden selvfølgelig også ned,” siger Netterstrøm.

Klare udmeldinger, tak

Bo Netterstrøm mener, at ledere bærer et særligt ansvar i forhold til at få medarbejderne til at føle tryghed i arbejdslivet.

”Det her handler i høj grad om, at ledere ikke er gode nok til at give deres medarbejdere feedback på det, de laver, så de forstår, at de gør det godt nok,” siger han.

I ledernes interesseorganisation påpeger man, at der ikke kan sættes lighedstegn mellem manglende feedback og usikkerheden blandt medarbejdere. Men ledere spiller en særlig rolle, lyder det.

”Det er helt klart, at nogle at de ting, man som leder skal være rigtigt opmærksom på, er at give tilbagemeldinger. Det kan netop give den sikkerhed for medarbejderen og skaber i sidste ende bedre resultater for alle,” siger direktør i Lederne Bodil Nordestgaard Ismiris.

Ledere: Der er et højt tal

”Det er klart, at det ikke er særligt motiverende at sidde som medarbejder og være usikker på, om man gør tingene rigtigt eller forkert. Selvfølgelig skal medarbejdere skubbes ud af deres comfort-zone ind i mellem, ellers udvikler de sig ikke. Men det er klart, at det er ledernes ansvar at sikre, at medarbejderne støttes i denne proces,” siger Bodil Nordestgaard Ismiris.

At 21 procent dagligt eller flere gange dagligt spekulerer på, om de er gode nok, er ’alt andet lige for højt’, mener hun.

Negative job-tanker

Spørgsmål: Hvor ofte spekulerer du på, om du gør dit arbejde godt nok?

Hver dag eller flere gange dagligt: 21 procent.
Hver uge: 14 procent.
Sommetider: 53 procent.
Aldrig: 12 procent.

Analyseinstituttet Wilke for Avisen.dk på baggrund af 412 repræsentativt udvalgte respondenter i alderen 18-74 år.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her