USA 2012: USAs største fagforening siger JA til Obama

5. jul 2011
Lærerforeningen, NEA, har aldrig støttet en republikaner. Nu kaster tre millioner skolelærere deres kræfter bag Barack Obama trods uenighed.

Den amerikanske lærerforening, der rummer 3,2 millioner medlemmer, kaster deres kræfter bag genvalget af Barack Obama. Ved fagforeningens årsmøde i Chicago mandag aften stemte 72 procent af de 9.000 delegerede for at støtte ham.

Den rungende anbefaling kommer på trods af, at faggruppen har store problemer med den demokratiske præsidents uddannelsespolitik.

Aldrig før er The National Education Association, NEA, gået så tidligt ud i en valgkamp, men ledelsen forventer hård kamp imod mere konservative kræfter. Fagforeningen har endnu aldrig støttet en republikaner.

Upopulær præsident

For den typiske skolelærer var der tale om et valg imellem pest og kolera, og de valgte altså at støtte Barack Obama snarere end et republikansk alternativ.

Lærerne er fortørnede over præsidentens systematiske støtte til ”charter schools” - private skoler - der udkonkurrerer kommuneskolerne med offentlig støtte.

Barack Obamas politik handler om at få skolerne til at levere resultater, og hvis en privatskole kan gøre arbejdet bedre, får den lov og støtte dertil. En charter school skal bare levere resultater til eksamen, og kan løse opgaven, som den vil.

Obama fokuserer også meget stærkt på evalueringer, og lærerne risikerer at blive fyret, hvis deres elevers resultater er for dårlige. Skolelærerne fastslår, at de endeløse tests og evalueringer ikke løser opgaven med at lære eleverne noget.

Jose Biden

Vicepræsident Joe Biden talte til de 9.000 delegerede søndag og fik pænt bifald, når han skældte ud på republikanernes systematiske angreb på retten til kollektive forhandlinger og fagforeningerne.

”Det er det værste svindelnummer i moderne amerikansk historie,” sagde han.

”Vi skulle lytte til jer, ikke belære. Vi skulle omfavne jer, ikke skubbe jer fra os. I er ikke problemet.”

Biden talte om det ”nye” republikanske parti, der er mere fagforeningsfjendsk end nogen politisk kraft siden 1920'erne.

Den amerikanske vicepræsident talte sådan set til et sikkert publikum, der aldrig tidligere har støttet en republikaner. I 2008 valgkampen gav de 260 millioner kroner til Obama-Biden, men fik som tak fra regeringen mange initiativer, de ikke kan lide.

USA næststørste lærerforening efter NEA er the American Federation of Teachers (AFT), en konkurrerende fagforening med halvanden million medlemmer. Den faggruppe vil vente med at pege på deres kandidat.

USA 2012

Dan Larsen er Avisen.dk's USA-ekspert. Han har i en årrække været USA-korrespondent for danske medier. I den kommende tid vil han følge USA med særlig vægt på fagbevægelsen og valget i 2012.