DISCOUNTJOB PÅ 1. KLASSE: USAs piloter: Nordmænd dumper vores løn

4. nov 2013, 14:04
Truslen om en storstrejke blandt de ansatte i Norwegian hænger stadig over det norske lavprisselskab. Og nu melder en ny tung aktør sig på banen i kampen for at skabe ordentlige arbejdsvilkår for selskabets besætninger

Det magtfulde amerikanske transportarbejderforbund TTD (Transportation Trades Department) reagerer nu skarpt på Norwegians ansættelsesmetoder i en ny resolution. Forbundet, der repræsenterer flere millioner transportarbejdere i USA, fordømmer såkaldt 'forum shopping', der handler om at etablere sig med base i lande, hvor det er lettest at udbetale lav løn til de ansatte og i øvrigt undgå for mange forpligtelser.

TTD mener, at Norwegian skamløst flyver under bekvemmelighedsflag.

"Målet her er klart. Norwegian bruger EU’s luftfartslovgivning til effektivt at shoppe rundt efter de love og regler om arbejdskraft, der passer til selskabets bundlinje. Det sker ved at bruge en bekvemmeligheds-strategi på bekostning af rimelige arbejdsvilkår. Udover at udsætte sin egen arbejdsstyrke for lønninger og arbejdsforhold under standard, truer Norwegians model også den ansatte i den amerikanske luftfartsindustri," skriver organisationen blandt andet.

Hyrer folk fra Thailand

Et eksempel på, hvordan selskabet opererer efter laveste fællesnævner er Norwegians Boeing 787 Dreamliner-fly. Disse har lavprisselskabet, ifølge TTD, bevidst indregistreret i Irland, for herfra at kunne hyre thailandsk personale, der er ansat på individuelle kontrakter med lave lønninger, reguleret efter love i Singapore.

Forbundet er altså bange for, at Norwegians lavtløn-strategi også vil underminere amerikanernes løn- og arbejdsvilkår, når selskabet for alvor går ind på det amerikanske marked i løbet af det næste halve år med flyruter fra Skandinavien til blandt andet Los Angeles, Orlando og Fort Lauderdale.